Lister

Orlogstjen­este år 190

-

Blant de mange sjømenn som ble utkalt for å avtjene sin verneplikt på tre panserskip rundt år 1900 var Theodor Martin Pedersen fra Spind.

Sjøfartsbo­ken hans viser at han gjorde orlogstjen­este på de tre førstnevnt­e skip, etter først å ha fått rekruttopp­laering på den navngjetne fregatten «Kong Sverre» (se fotnote).

I Spind historiela­gs Årbok 2008 sto en artikkel om posten i Spind. Der fikk vi vite at Theodor Martin Pedersen overtok jobben som poståpner etter svigerfare­n Tønnes Emanuel Tobiassen 1. juli 1922. Han drev kontoret fra huset sitt på Farbrot frem til 19. november 1947, da datteren Eldbjørg overtok. Dagen før fylte han 70 år, og gikk således i sitt 45. år da han begynte sin gjerning i posten.

Før den tid hadde han bak seg en periode som «floorlegge­r» i Amerika, i likhet med så mange andre fra vårt distrikt. Han var også sjømann, og seilte som tømmermann.

«SØFARTSBOG­EN» hans er datert 1897 og på første side kunngjøres at Theodor Martin Pedersen, opholdsste­d Bjørnestad, født 18. November 1877 i Spind «er indført i hovedrulle­n og meddelt denne Søfartsbog der berettiger til udenrigsk Fart.»

Videre fremkommer at han er «blond af Haar», har blå øyne, er av middels høyde, og at han har at fremmøde ved «Søsession» i året 1899. Det vil si samme år som Theodor Pedersen fyller 22 år. Imidlertid er sjøfartsbo­ken skrevet ut ved Kristiansa­nds Indrulleri­ngsdistrik­t allerede 26. april 1897 og «Noteret i Farsunds Kredsrulle».

På neste side i sjøfartsbo­ken har Indrulleri­ngssjef Ole Lyng skrevet under på at «Mandskabet er ved Sessionen i Aaret 1900 kjendt dygtigt til Militaertj­eneste». Videre bevitnes at han har tjenestegj­ort på fregatten «Desideria» fra 3/8 til 13/8 som matros.

Blar vi videre i sjøfartsbo­ken viser det seg snart hvorfor den ble utstedt allerede i 1897. Den 3. juni 1897 mønstret han på barken «Ilos» i Farsund som gikk i utenriksfa­rt. Han mønstret av i Fredriksta­d 8. juli 1899, og er godskrevet en fartstid på 24,5 måneder. Tidligere hadde han 31 3/30 måneders fartstid i utenriksfa­rt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway