Lister

Steile fronter på Farøy

Arkitekter har blitt engasjert på hver sin side av Farøy Brygge-saken. Utbygger hevder at deres nyanskaffe­de rapport har større faglig tyngde.

- Av Siw Eline Holmen

Glastad Farsund har engasjert arkitekt og byplanlegg­er Peter Butenschøn til å lage en rapport på det planlagte prosjektet på Farøy Brygge.

Denne faglige vurderinge­n slutter seg i rekken av vurderinge­r som er hentet inn fra begge sider. Farøy Vel støtter seg til vurderinge­r fra arkitekter Arne Sødal og Thomas Kaminsky i artiktektf­irmaet Intbau, samt Erling Okkenhaug, leder av nettverket Allgrønn. På den andre siden har Farøy Brygge som nevnt bestilt vurdering fra arkitekt Peter Butenschøn.

I sin rapport sier Butenschøn at Farøy ikke er en del av sentrum, men heller bør kategorise­res som sentrumsna­ert område:

– Ganske beskjedent

– Selv om Farøy tilhører det sentrale bylandskap­et er det funksjonel­t adskilt fra sentrum. Området ligger utenfor Riksantikv­arens Nb!-område. Det er lite aktivitet på øya som knytter det til sentrum; det er i hovedsak et boligområd­e, med noe sjørelater­t naeringsvi­rksomhet langs sjøen mot sør, skriver Butenschøn.

Videre hevder Butenschøn at det på Farøy ligger godt til rette for en bygningsme­ssig fortetting, forutsatt at dette kan gjøres på måter som styrker byens kvalitet som sørlandsby.

Minimalt utsiktstap

–I forhold både til stedets karakter og til kommunens behov for nye boliger i en overskueli­g framtid virker et antall på i underkant av 30 boliger ganske beskjedent og lett å integrere i bygningsst­rukturen, står det i rapporten.

Når det gjelder den mye omtalte utsikten, mener Butenschøn at bakenforli­ggende nabobebygg­else i all hovedsak beholder sin frie utsikt over takene.

– Det kan virke som protester fra nabobebygg­elsen ikke har erkjent de faktiske høyderelas­jonene mellom eksisteren­de og ny bebyggelse. Det er min vurdering at de visuelle ulempene for bakenforli­ggende bebyggelse vil vaere minimale, og bør forventes i et slikt byområde, skriver Butenschøn.

– Ubetydelig­e ulemper – Hvilke vurderinge­r er gjort når du konkludere­r med at i underkant av 30 boliger er ganske beskjedent, Butenschøn?

– Det er basert på hva som er tegnet og hva det faktisk er plass til.

– Rambøll mener at ni bygg á 1.800 kvadratmet­er heller er å anbefale?

– De har ikke sett så nøye på det, ut fra hva jeg har lest i fortetning­sanalysen, og innholdet i den kjenner jeg godt til. Det er ikke lagt noen tydelige føringer på det, og grunnlaget virker noe tynt.

– Når det gjelder utsiktstap mener du at dette vil bli minimalt?

–Jeg har studert snittegnin­ger, og boligene bak har i disse tegningene i all hovedsak behold sin utsikt. Det er snakk om helt ubetydelig­e ulemper for naboene, sier arkitekten.

– Hvordan stiller din faglige vurdering sterkere enn det motparten støtter seg på?

– Jeg har ikke sett noen faglig vurdering fra Sødal og Kaminsky, og jeg kan ikke skjønne at Rambølls analyse er noe motargumen­t, avslutter Butenschøn.

Jeg kan ikke skjønne at Rambølls analyse er noe motargumen­t. PETER BUTENSCHØN

 ??  ??
 ??  ?? Farøy Brygge sett fra byen.
Farøy Brygge sett fra byen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway