Lister

Klare for byttedag

Inntektene går til fattige i Romania Søndag kan du fornye garderoben din nesten gratis. Da arrangeres det nemlig klesbytted­ag i Misjonskir­ken i Farsund.

- Av Mona Wikøren

Maria Morfjord og Emma Sofia Morfjord gjør seg klare til den store klesbytted­agen.

Bakgrunnen for initiative­t er at 20 personer, tre familier, konfirmant­er og ledere, som reiser til Romania i slutten av juni.

– Der skal vi besøke noen svaert fattige områder. I forkant gjør vi noen stunt for å samle inn penger til å handle inn mat og eventuelt andre ting vi kan gi, forteller Maria Morfjord.

Så mye du ønsker

Et av tiltakene er den nevnte klesbytted­agen i kirken etter søndagens gudstjenes­te. Hvem som helst kan komme og plukke med seg det de måtte ønske av klaer. Det er altså ikke salg av klaer. Man betaler i stedet inngangspe­nger og kan deretter forsyne seg som man ønsker. Det koster 50 kroner dersom man har med klaer selv. Og de som ikke har med klaer, betaler 100 kroner.

– Og det er viktig å få frem at det ikke er inngangspe­nger for hver person. Kommer det en familie, så er det 100 hvis de ikke har med klaer. Og har man ikke mye å avse, så holder det med en lue for å komme inn for 50 kroner, presiserer Hanne Vennebo Turøy.

Baerekraft­ig

Inntektene fra klesbytted­agen er én ting. Men initiativt­akerne peker også på at tiltaket er ment som et lite bidrag til en mer baerekraft­ig og rettferdig verden.

–Hvem har vel ikke en haug med klaer i skapet som de bare er gått lei av? spør Morfjord og legger til:

–Samtidig vet vi at verden er så urettferdi­g. Vi skal reise til et veldig fattig land. På denne måten kan vi bidra med gjenbruk og samtidig få inn litt som kan hjelpe mennesker som har lite.

Morfjord poengterer at alt av innsamlede midler går direkte til folket i Romania og er ikke til å dekke deres kostnader ved reisen.

–Vi tar også imot klaer som vi kan ta med til Romania, men her har vi ganske begrenset med plass, sier hun og legger til:

–Dessuten undergrave­r man arbeidet mot fattigdom hvis man tar med seg alt. Det er faktisk bedre å støtte lokalt naeringsli­v på stedet ved å kjøpe der. Det beste er egentlig å ta med penger.

Mye til barn

Turøy åpner en av posene som de allerede har fått inn.

– Se så nydelig. Smekke med bånd til smokk. Jeg kjenner flere som venter barn. Jeg må få sagt i fra til dem, sier hun og begynner å pakke opp en pose med kjaeledyr og leker.

På søndag blir det nemlig også lekeloppem­arked. Lekeloppen­e blir svaert rimelige.

–Her kan man få kjøpt flotte barselgave­r for en tier, sier Turøy.

Morfjord og Turøy forteller at de har leid Musikkens hus i tillegg for søndagen. Der vil det bli satt opp kafébord.

– Vi satser på fint vaer og skal grille. Konfirmant­ene har ansvaret for dette, sier Morfjord.

– Mange skatter

De klaerne som ikke får ny eier på søndag, blir gitt videre til Fretex.

–Det er derfor viktig at hvis noen ikke ønsker at det skal gis videre, så må de passe på å ta med ting hjem igjen selv hvis det ikke får nye eiere før dagen er omme, sier Turøy.

Hun og Morfjord oppfordrer folk til å ta en gjennomgan­g av klesskapet før søndag og sier det er bare å ta kontakt for å avtale levering før søndag, hvis det er ønskelig.

–Så håper vi at folk fra hele distriktet kommer. Dette er ikke et arrangemen­t for menigheten, men for alle som kan og vil. Her blir det mange skatter å få tak i, avrunder Turøy.

 ??  ??
 ??  ?? Fra venstre: Maria Morfjord, Emma Sofia Morfjord (11), Jonas Theodor Morfjord (8) og Hanne Vennebo Turøy håper det kommer masse folk til søndagens klesbytted­ag.
Fra venstre: Maria Morfjord, Emma Sofia Morfjord (11), Jonas Theodor Morfjord (8) og Hanne Vennebo Turøy håper det kommer masse folk til søndagens klesbytted­ag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway