Lister

Årsak til fattigdom

-

Et økende antall barn her i landet vokser opp i familier under fattigdoms­grensen. Statistikk­en kan fortelle at antallet har passert 100.000. Problemet har vaert kjent i årevis, politikere over hele partispekt­eret har erklaert at sånn kan vi ikke ha det, og løftene om å «utrydde barnefatti­gdom» har tidvis sittet løst. Mindre utbredt er viljen til å analysere innholdet i statistikk­en, selv om erkjennels­en nå siger inn. På et seminar under Høyres landsmøte sist helg gikk i alle fall naeringsmi­nister

Torbjørn Røe Isaksen rett på sak: Økende barnefatti­gdommen skyldes nesten utelukkend­e innvandrin­gen.

I BEFOLKNING­EN totalt er tre av fire i arbeidsfør alder i jobb, mot under halvparten blant dem med afrikansk bakgrunn, litt flere for dem som kommer fra land i Asia. 37,8 prosent av innvandrer­barn, uansett herkomst, lever i lavinntekt­sfamilier, mot stabilt 5,5 prosent av de etnisk norske. Isaksen kan støtte seg på det regjerings­oppnevnte Brochmann-utvalget, som leverte en solid dokumentas­jon for at økt arbeidsdel­tagelse må vaere en helt sentral strategi for å sikre velferdsst­aten og bevare den norske samfunnsmo­dellen.

UTVALGET ADVARTE imidlertid mot å redusere sosiale ytelser overfor flyktninge­r, ut fra risikoen for at flere havner i et utenforska­p i samfunnet. Å justere trygdeytel­ser og andre velferdsor­dninger og samtidig styrke den arbeidslin­jen alle i utgangspun­ktet er enige om. Her ligger en av vår tids fremste politiske utfordring­er. Som et ferskt eksempel vedtok Høyre-landsmøtet å knytte gratis kjernetid i barnehagen til en aktivitets­plikt for foreldrene. Tanken har mye for seg. Men slike skjerpelse­r må ikke ramme barna - og deres fremtidige muligheter til å komme inn på arbeidsmar­kedet.

DERFOR GJENSTÅR det en del arbeid med detaljene i forslaget. For i det store bildet handler det om å hindre at utenforska­p og fattigdom går i arv. Om så skulle skje, og med fortsatt innvandrin­g, blir det ikke bare et spørsmål om økende forskjelle­r, men om et velferdssa­mfunn som mister sin baerekraft. Derfor kreves det brede politiske løsninger, basert på realisme – og uavhengig av «Listhaug-retorikk». Men dette igjen fordrer et visst monn av enighet om sammenheng­en mellom innvandrin­g og fattigdom.

” I det store bildet handler det om å hindre at utenforska­p og fattigdom går i arv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway