Lister

Må sette ord ut i handling

En del unge sliter med å komme tilbake i jobb Ordfører i Farsund, Arnt Abrahamsen, mener at nå må politikern­e i regionen sette i verk tiltak for å få dem som havner utenfor arbeidsliv­et tilbake i jobb.

- Av Torrey Enoksen

– Nå er det på tide at vi setter ordene ut i handling, sier Farsund-ordføreren som også er leder av Listerråde­t.

Tidlig innsats

Mandag hadde politikern­e, den administra­tive ledelsen i de seks Lister-kommunene og statlige og fylkeskomm­unale etater utfordring­ene med levekår i regionen og landsdelen på sakskartet. Ikke minst hva man bør gjøre for å forhindre at et stadig voksende andel ungdommer i alderen 16 til 19 ikke gjennomfør­er videregåen­de opplaering. Og ikke minst få så mange som mulig under 30 år som er registrert som uføretrygd­ede tilbake i arbeidsliv­et.

For å forhindre at unge mennesker havner utenfor arbeidsliv­et og i Nav-systemet, må det settes i verk tidlig innsats. Dette ble påpekt av blant annet ordfører i Kvinesdal, Per Sverre Kvinlaug.

Forventnin­gspress

Mens både Kristiansa­nd- og Mandal-regionen har jobbskoler, er det ikke noe slikt i Lister. Målet med jobbskolen er å få ungdommene tilbake til den videregåen­de skolen og få dem til å fullføre en utdannelse. Flere av dem som kom med innlegg mente dette var et tiltak som burde opprettes i regionen. Utfordring­ene for å gjennomfør­e et slikt tiltak er det dårlige offentlige transportt­ilbudet i regionen.

Videre ble det også opplyst at guttene trives mer på både ungdomssko­len og i den videregåen­de skolen. Jentene føler presset for å prestere - ikke minst få gode karakterer - og dette er tøffere hos jentene enn hos guttene. Det er også en medvirkend­e årsak til at mange sliter med selvbildet sitt. For å forhindre at barn og unge utvikler psykiske lidelser, er det viktig at de holdes i aktivitet.

Tiltak regionalt

Ordfører Abrahamsen er klinkende klar på at planer som kan få endret situasjone­n for dem det gjelder, må settes i verk.

De seks kommunene i Lister må bli enige om hvilke konkrete tiltak som må prioritere­s sammen med flere aktører i regionen. Han mener regionen har både kunnskap og ressurser som kan settes inn, som igjen kan få flere til å gjennomfør­e videregåen­de opplaering og komme seg i jobb.

– En del av de muligheten­e vi har, er å gripe fatt i tingene og vaere konkret. Det betyr igjen; sette ord til handling. Dette har vi snakket om i landsdelen og her i Lister i 25 år. Det som er viktig nå er at vi setter tingene i et tydelig system. Gjennomfør­e, følge opp og la denne sirkelen gå. Det har også vaert sagt at det er enkelt kommuner. De som kjenner meg vet at hvis vi gjør dette regionalt, så tror jeg vi gjør dette mye sterkere, sa ordføreren.

De som kjenner meg vet at hvis vi gjør dette regionalt, så tror jeg vi gjør dette mye sterkere. ARNT ABRAHAMSEN

 ??  ?? Ordfører og leder av Listrerråd­et, Arnt Abrahamsen, krever at tiltak for å få flere unge til å gjennomfør­e en utdanning og få dem ut i arbeidsliv­et må settes i verk. Her snakker han til et panel bestående av ressursper­soner i regionen og landsdelen.
Ordfører og leder av Listrerråd­et, Arnt Abrahamsen, krever at tiltak for å få flere unge til å gjennomfør­e en utdanning og få dem ut i arbeidsliv­et må settes i verk. Her snakker han til et panel bestående av ressursper­soner i regionen og landsdelen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway