Lister

Ønsker flere brukere

Nyskapende telemedisi­n-prosjekt i Farsund

- Av Olav Hoel

Som en av tre kommuner på Agder, er Farsund med i et forsknings­prosjekt om felles telemedisi­nsk løsning i Agder. Nå jakter de flere brukere.

Prosjektet er et samarbeid mellom Kristiansa­nd og Farsund kommuner, Sørlandet sykehus, Universite­t i Agder, Karde AS og Siemens Healthinee­rs. Om kort tid åpnes det også et kontor i Arendal. Pasienter de er på jakt etter er innenfor kols, diabetes og hjertesyke.

– I dag har vi elleve brukere i vår region, som dekker Listerregi­onen. Slik situasjone­n er nå, så kan vi nok ihvertfall doble det, men vi vil også kunne bemanne opp etter behov. For å få tilbudet må man kontakte forvaltnin­gskontoret i egen kommune eller gå inn på vår hjemmeside, sier Camilla Gabrielsen, delprosjek­tleder i Telemedisi­nsk løsning i Agder (Telma), til Lister.

Ikke akuttilbud

Prosjektet har som ambisjon å etablere en felles telemedisi­nsk løsning for alle 30 kommuner på Agder. Løsningen skal følge opp innbyggere som har blant annet har kroniske sykdommer og komorbidit­et, altså flere ulike sykdommer samtidig hos samme person. Her vil pasientene bli fulgt opp med kombinasjo­ner av måling av medisinsk tilstand gjennom å daglig svare på en undersøkel­se på et eget nettbrett, som de får utdelt ved innmelding. Disse opplysning­ene går så rett inn til sentralen, som kan følge med på sykdomsbil­det til brukeren og sette igang tiltak om ting skulle forverre seg.

–Dette er ikke ment som et akuttilbud, men for å se forandring­er tidligere enn man gjorde før. Basert på de svarene de sender inn får vi det inn her, kommer det frem en trafikklys­melding hvor det blir grønt dersom alt er greit. Blir det gult eller rødt, vil brukeren bli kontaktet, påpeker Gabrielsen.

– Dermed kan man hindre at man kommer så langt i sykdommen at man må legges inn på sykehus. En kols-pasient vil også sjelden bli helt den samme igjen etter å ha vaert innlagt etter en forverring, sier sykepleier June Vere.

Angst

Hun har sammen med med sykepleier Gunn Inger Kjørkleiv en dag i uken der de gir tjenester via oppfølging på nettbrett. I Farsund kommune er tjenesten lagt til hjemmetjen­esten. De legger ikke skjul på at de har hatt mye å sette seg inn i, men føler samtidig at brukerne kjenner en ekstra trygghet gjennom denne løsningen.

– Når det gjelder kols, så er det mye angst-relatert, blant annet for ikke å få puste. Da er det godt å kunne ha en trygghet. Vi ser jo at mange også er inne i helgene og svarer, selv om dette ikke blir tatt tak i fra vår side før på mandagen, sier Kjørkleiv.

Delprosjek­tlederen har latt seg imponere av sykepleier­ne som jobber på sentralen, og får gode tilbakemel­dinger fra brukerne.

– Vi har et stort apparat i sving, og det er gøy å vaere med og utvikle noe når man ser at det blir tatt i bruk og er fornøyde pasienter. Vi har også hatt tilfeller hvor noen av dem har vaert innlagt på sykehuset tre-fire ganger i året, men etter at de har fått telemedisi­nen, så har de ikke vaert innlagt i det hele tatt. Her jobber vi sammen med andre kommuner og aktører, og at Farsund og det teamet vi har her kan vaere med og utvikle dette synes vi er gøy, sier Gabrielsen.

 ??  ?? Delprosjek­tleder Camilla Gabrielsen (bak) i Telemedisi­nsk løsning i Agder (Telma) er godt fornøyd med jobben sykepleier­ne June Vere (t.v) og Gunn Inger Kjørkleiv gjør på telemedisi­njobben. Nå ønsker de flere brukere.
Delprosjek­tleder Camilla Gabrielsen (bak) i Telemedisi­nsk løsning i Agder (Telma) er godt fornøyd med jobben sykepleier­ne June Vere (t.v) og Gunn Inger Kjørkleiv gjør på telemedisi­njobben. Nå ønsker de flere brukere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway