Lister

Lister friluftsrå­d får penger til strandrydd­ing

- Av Åse Astri Bakka

Lister Friluftsrå­d er blant søkerne som har fått ja på sin søknad om penger fra årets statsbudsj­ett til opprydding av marin forsøpling.

I årets statsbudsj­ett ble det satt av 65 millioner kroner til tiltak mot marin forsøpling, pluss 15 millioner for utgifter i 2019 til prosjekter som går over flere år.

Det er søkt om over 320 millioner kroner for prosjekter over hele landet, og av 161 søknader har 71 fått sine innvilget.

– Det er veldig stor interesse for disse midlene og ikke minst rundt marin forsøpling. Det er vi veldig glade for. Engasjemen­t og initiativ er viktige bidrag for å få bukt med et stadig større miljøprobl­em, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirek­toratet.

Miljødirek­toratet har nå fordelt de totalt 80 millionene. Tre prosjekter i Vest-agder får støtte, deriblant altså Lister Friluftsrå­d. Det lokale friluftsrå­det får 400.000 kroner til strandrydd­ing og kunnskapsf­ormidling.

Tilskuddor­dningen mot marin forsøpling er et tiltak som både skal bidra til forebyggin­g og opprydding av marin forsøpling.

Ved årets tildeling har fylkesmenn­ene hatt en ny koordineri­ngsrolle hvor de har bidratt i vurdering av søknader fra sine fylker.

– Det har vaert en verdifull hjelp og kvalitetss­ikring for oss, sier Hambro.

Miljødirek­toratet har foreslått en rekke andre tiltak for å forebygge og redusere utslipp av marin forsøpling og mikroplast.

– Budsjettfo­rliket for i år gir nå enda mer penger mot forsøpling i havet enn tidligere. Dette er viktig for å støtte alle de gode initiative­ne rundt omkring i Norge. Vi ser at veldig mange engasjerer seg blant annet med å rydde i strendene, sier klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen.

– Marin forsøpling er et raskt økende globalt miljøprobl­em. Dette tar Norge tak i både internasjo­nalt og nasjonalt.

 ?? FOTO: ASTRID EGE PEDERSEN ?? Slik så det ut på Kvaviksand­en i Lyngdal etter en påsketur i 2016.
FOTO: ASTRID EGE PEDERSEN Slik så det ut på Kvaviksand­en i Lyngdal etter en påsketur i 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway