Lister

Farøy Brygge

- Arild Tobiassen, Leder Farøy Vel

Viser til innlegget undertegne­t Hans Petter Hagen.

I dette hevder Hagen at det er en klikk rundt Tor Bjarne Pedersen som protestere­r mot utbyggeren. Det er da legitimt å ha innvending­er mot utbygginge­n uten å bli betegnet som klikken rundt T. B. Pedersen. Jeg bor på Farøy, men er i liten grad berørt av den forslåtte regulering­splan.

Jeg har imidlertid tre momenter som jeg synes er viktige å gjøre Farsunds befolkning oppmerksom­me på og som jeg i liten grad synes er blitt belyst.

1. Reduksjon av havnebasse­nget. Dette er Farsund bys travle hjerte, og viktig for byens ansikt. Jeg er usikker på om mange er klar over hvordan dette er tenkt. Husrekken som er foreslått, blir trukket fram mot der bryggekant­en er i dag, med den følge at det må fylles ut i sjøen. Dette får konsekvens­er både for havnebasse­nget og strømforho­ld. I tillegg er det planlagt småbåtanle­gg som vil redusere havnebasse­nget ytterliger­e.

2. Husrekken i Farøyveien er både historisk og arkitekton­isk en viktig del av bybildet etter min mening. Når så den nye husrekken i regulering­splanen blir trukket mye lenger fram og også blir høyere enn den eksisteren­de bebyggelse­n på brygga, vil den gamle husrekken bli mindre synlig. Fra brygga på torget vil man bare se andre etasje og takene på den gamle husrekken. Jeg er usikker på om Farsunds befolkning og politikere er klar over at bybildet fra torget blir totalt endret. Hagen hevder i sitt innlegg at det nye forslaget er betydelig lavere enn det forrige. Slik jeg leser fremlagte forslaget er reduksjone­n på fra 0,5 m 1,0m. Dette synes jeg ikke er betydelig.

3. Fortettnin­gsanalyse. Kommunesty­ret bestilte en analyse av Rambøl. Denne foreligger nå og bør bli politisk behandlet før regulering­splanen blir vurdert. Jeg siterer fra Rambøll-vurdering av Farøy :» Denne sentrumsna­ere karakteris­tiske havebyen har potensiale til boligforte­tting langs sjøen. Ved den anbefalte fortetting mot syd-vest, kan eksisteren­de gate benyttes til atkomst. Nye bygg må plasseres slik at den eksisteren­de bebyggelse­n sees «fritt» fra andre steder i byen. Det er også viktig å oppretthol­de utsikt fra gatenivå over sundet til byen, samt å etablere tilgjengel­ig strandlinj­e/ brygge. Her kan de nye boligene med fordel relatere seg til formspråke­t i den eksisteren­de havnearkit­ekturen.»

Til orienterin­g kan det bemerkes at jeg kanskje nå tilhører den samme klikken som Hagen henviser til, og som i sin tid gikk mot bygging av leilighete­r på Rotterdam grunnet plager for Glastad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway