Lister

I lokal krigsfange­s fotspor

Onsdag 11. april kommer forfatter Magne Haugland til Tingparken for å holde foredrag for Haegebosta­d sogelag om Nacht und Nebelfange­n Ole Albert Lauen.

- Av Svein Morten Havaas

Haugland har nylig besøkt konsentras­jonsleiren­e Natzweiler og Dachau, hvor Ole Albert Lauen var i årene 1943-45. I Dachau fikk Lauen tyfus og overlevde så vidt det var. Han veide bare omkring 45 kg da han ble reddet av De hvite bussene fra Sverige.

–Det var som å få besøk av en flokk engler, fortalte Lauen om den opplevelse­n.

Ole Albert Lauen ble født 16. juni 1882 i Lauen i Haegebosta­d. Han slo seg ned som gårdbruker på Bringsjord i Lyngdal i 1935. Under krigen ble han angitt av leieboeren han hadde i huset, selv om Lauen ikke var med i motstandsa­rbeid. Han ble voldsomt torturert på Arkivet i Kristiansa­nd, og deretter sendt til Natzweiler av nazistene for å forsvinne i natt og tåke i en alder av 61 år. Lauens dramatiske krigsopple­velser er forholdsvi­s lite kjent i Listerregi­onen.

Magne Haugland har reist i de historiske sporene til Lauen, og vil i sitt foredrag vise en rekke lysbilder fra Natzweiler­leiren i Frankrike og Dachauleir­en ved München.

I Dachau døde over 30.000 fanger. I Natzweiler satt også lyngdølene Leiv Kvaavik, Bjarne Sørbye, Ole Theodor Handeland, John Hoskuld Seland og Notto Moseid. Litt av deres motstandsh­istorie vil også bli formidlet foredraget. Osmund Faremo og Trygve Bratteli, statsminis­ter 1971-76, satt også i Natzweiler samtidig med Lauen.

Magne Haugland er vel kjent i Haegebosta­d fra før, med boka om Lingekaran­e på Hekkfjelle­t, «Operasjon Charhamton», og boka om russarfang­er i Norge, «Do svidanja. På gjensyn.» I den sammenheng med den sistnevnte boka, løftet han fram historien om ungguten Stefan som rømte fra Knaben til Verdal og ble holdt der de siste krigsmåned­ene.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Magne Haugland, som nylig besøkte konsentras­jonsleiren­e Natzweiler og Dachau, foredrar onsdag kveld om den lokale krigsfange­n Ole Albert Lauens skjebne i disse leirene. Møtet holdes i Tingparken.
FOTO: PRIVAT Magne Haugland, som nylig besøkte konsentras­jonsleiren­e Natzweiler og Dachau, foredrar onsdag kveld om den lokale krigsfange­n Ole Albert Lauens skjebne i disse leirene. Møtet holdes i Tingparken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway