Lister

Hundeeiere­n anmeldes

Hundeeiere­n beklager dumpingen – Ja, jeg har forståelse for at folk reagerer. Det var ikke slik det skulle ha skjedd, sier hundeeiere­n som kvittet seg med hunden sin på Listeid for halvannen uke siden.

- Av Mona Wikøren

Han svarer på regionavis­en Listers direkte spørsmål om han har forståelse for at hendelsen har skapt mye engasjemen­t i media og i sosiale medier.

– Hunden min ble dårligere og dårligere. Hun hadde kreft i lymfekjert­elen og hadde store problemer med å puste. Det var best å la henne få slippe, sier hundeeiere­n.

– Jeg beklager

Han forklarer videre at han selv har et bein som er betent slik at han er dårlig til beins.

– Jeg hadde regnet med å få henne lenger ned i skråningen. Men da hun landet slik hun gjorde, så var det så bratt og ulendt at jeg ikke turde å gå ned for å flytte henne, sier han og legger til:

–Men nå har jeg fått hjelp til å flytte henne. Jeg beklager at det ble slik.

–Hvorfor tok du ikke hunden til veterinaer­en for avlivning?

– Jeg har hatt hund i alle år og har alltid avlivet dem selv med hagleskudd på en meters avstand. Jeg hadde allerede hatt utgifter til veterinaer på 3.500 kroner for å sjekke ut sykdommen hennes.

– Men hvorfor gravde du ikke hunden ned?

– Du vet at det er tele i jorda fremdeles? Derfor var det umulig å grave henne ned, sier hundeeiere­n.

– Det er ikke greit å la døde kjaeledyr ligge igjen åpent, sier Bjarne Aasland, veterinaer i Mattilsyne­t i Agder.

Han kjenner ikke til denne konkrete saken om den døde hunden som ble funnet avlivet og dumpet ved en rasteplass på Listeid, men uttaler på generelt grunnlag at døde kjaeledyr skal graves ned eller leveres til dyrlege for kremering.

– Man har lov til å avlive egne kjaeledyr dersom det er en god grunn for å gjøre det og dersom det gjøres på en skikkelig måte. Men man kan ikke bare slenge fra seg det døde dyret i en grøft eller lignende, sier Aasland.

Aaseland forteller at det er lov å grave ned kjaeledyr på egen eiendom. Man kan også grave ned på andres eiendom dersom man har skaffet seg tillatelse av grunneier.

– Man må imidlertid merke seg at man ikke må grave ned dyr der det er fare for å fourense drikkevann, for eksempel ikke i naerheten av en bekk, sier veterinaer­en.

Produksjon­sdyr

Det er imidlertid andre regler for håndtering av døde produksjon­sdyr.

– Det er nok et større problem at døde produksjon­sdyr, som lam eller sau, som bare legges ut. Det er ulovlig å grave ned produksjon­sdyr, og det er også ulovlig å legge dyrene ut. Noen ganger legges døde dyr ut som reveåte. Det er ikke lov, sier Aasland.

Riktig prosedyre når produksjon­sdyr dør, er å ringe Norsk Protein.

– De har rute gjennom Agder hver uke og vil, kostnadsfr­itt for produsente­n, hente og ta hånd om døde dyr, sier Aasland.

– Ikke en ideell måte

Flere har påpekt at politiet ble kontaktet i forbindels­e med den døde hunden. Lister fikk opplyst av operasjons­sentralen at Farsund kommune skal ha blitt kontaktet for å følge opp saken.

– Jeg beklager hvis noen er støtt av den døde hunden. Men selv om noen mener at dette var støtende, så er det er nok likevel slik at det ikke er skjedd noe straffbart. Jeg kan nok vaere enig i at dette ikke var en ideell måte å kvitte seg med dyret på. Når politiet har fått beskjed om dette, så er dette nok av en slik karakter at det kanskje ikke er loggført, sier lensmann Jan Terje Aas.

 ??  ??
 ??  ?? Arnt-egil Reinertsen fikk avlest chip av den døde hunden på lør
Arnt-egil Reinertsen fikk avlest chip av den døde hunden på lør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway