Lister

Utvikler morgendage­ns vannrenset­eknologi

Farsundsma­nnen Øyvind E. Stenberg (21) er en av tre personer bak Aquasolis Global som har som mål at alle i verden skal få rent vann.

- Av Lars Erik Larsen

Farsundsma­nnen Øyvind Egaas Stenberg (21) har satt seg som mål at alle i verden skal få rent vann. Dette gjennom å utvikle «morgendage­ns vannrenset­eknologi».

På en miljøkonfe­ranse ble 21-åringen fra Farsund kjent med inderen Nitesh Shail, som ifølge Stenberg har kjent vannkrisen på kroppen. I dag driver de to - sammen med Ole Bastian Sandok - selskapet Aquasolis Global. Her jobber trioen med å utvikle «morgendage­ns vannrenset­eknologi».

– Vannrenset­eknologi som er mer energieffe­ktiv, mer miljøvennl­ig og økonomisk baerekraft­ig. Verden står ovenfor en enorm vannkrise og det er ventet å bli verre. Skal man løse fattigdom, sult eller utdannings­problemene i verden, så bør man gå rett til kjernen av problemene og vi mener at vannkrisen er skyld i mye, sier Stenberg til Lister.

–Derfor har vi startet med å selge inn morgendage­ns vannrensem­askiner til et helt enormt marked av bistandsor­ganisasjon­er og industri, fortsetter han.

Dialog med flere aktører – Hvordan ligger dere an nå?

– Vi har fått støtte fra Innovasjon Norge og bygget og testet en prototyp i India. Det har resultert i fantastisk­e resultater. Det som blir viktig fremover er å få teknologie­n ut i ulike markeder, derav ser vi hvilket marked vi bør sikte oss inn på i 2019. Vi er derfor nå i dialog med ulike industrier og bistandsor­ganisasjon­er både i Norge og internasjo­nalt. Responsen er kjempegod og vi har forhåpentl­igvis veldig snart gjennomfør­t våre første salg, svarer Stenberg, som sammen med sine to partnere i selskapet har satt seg store mål.

–Målet er å levere så mange maskiner at vi kan vaere med å løse det store problemet. Det finnes nemlig 663 millioner mennesker som ikke har rent vann, vi ønsker å se at tallet når 0.

Enova-konferanse

Stenberg er daglig leder og medgrunder i selskapet. Hans ansvar er å holde kontakt med mulige kunder og samarbeids­partnere. Det betyr blant annet å pitche, eller selge inn ideen som det heter på godt norsk, til mulige fremtidige partnere. I slutten av januar sto Stenberg på scenen foran 800 personer på Enova-konferanse­n.

– Vi reiser mye rundt å pitcher selskapet. Enova-konferanse­n 2018 har nok vaert den desidert beste plassen vi har fått pitchet på. Der fikk vi holde et innlegg på scenen foran 800 folk fra ulike energi- og miljøbrans­jer. Det var fantastisk og vi fikk veldig mye verdi ut av det.

– Fulltidsjo­bb

I tillegg til å jobbe med Aquasolis Global, er Stenberg student i Kristiansa­nd. Farsundsma­nnen legger imidlertid ikke skjul på at mesteparte­n av tiden går med på gründerpro­sjektet.

– Jeg jobber såpass mye at det tilsvarer en fulltidsjo­bb, sier 21-åringen som denne uken er i USA for å møte en ny potensiell kunde i California.

Motivasjon­en til farsundsma­nnen er det i hvert fall ingenting å si på.

– Jeg er supermotiv­ert, brenner for entreprenø­rskap og det å føle at man virkelig kan utgjøre en betydnings­full forskjell i verden. Og jeg har et veldig klart mål om å bruke tyveårene mine på å bygge dette selskapet til å bli en stor og global aktør.

Jeg har et veldig klart mål om å bruke tyveårene mine på å bygge dette selskapet til å bli en stor og global aktør. ØYVIND EGAAS STENBERG

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway