Lister

Hasj i butikk?

-

Foran Venstres landsmøte til helgen børstes det støv av tanken om å legalisere hasj, cannabis og enkelte andre narkotiske stoffer. Forslaget, som vil skape debatt og oppmerksom­het, åpner for salg i kontroller­te former - med det formål å flytte handelen bort fra et kriminelt og kynisk marked som flommer over av stoffer med ukjent innhold. Som en naerliggen­de modell for lovlig omsetning nevnes Vinmonopol-ordningen. Et like naerliggen­de spørsmål som da melder seg, er hvor langt denne modellen skal kopieres. Alkohol er som kjent belagt med høye avgifter, i likhet med tobakk og annet som staten ut fra et folkehelse­hensyn vil vi skal bruke mindre av. I de gode hensikters navn – og ut fra hensynet til balansen i statsbudsj­ettet - har disse avgiftene blitt en statlig melkeku.

Skal Staten på litt sikt gjøre seg like avhengig av narkotikaa­vgifter? Eller skal narkotika bli den eneste avgiftsfri­e varen - bortsett fra moms, formodentl­ig – i denne kategorien, og hva slags signaler vil det gi? Når Vinmonopol­et, navnet til tross, har en begrenset og tidvis synkende markedsand­el, skyldes det ikke bare taxfreesho­pen på flyplasser og ferger. Storstilt smugling og et velorganis­ert, illegalt forhandler­nett er en merkbar konkurrent til Polet.

konkurrans­efaktoren kan neppe vaere annet enn pris. En annen konkurrans­efaktor, saerlig overfor de mest utsatte brukergrup­pene, kan vaere styrken på det som tilbys. Og videre: Staten bruker betydelige ressurser for å begrense forbruket av skadelige, men lovlige nytelsesmi­dler. Å legalisere visse narkotiske stoffer og samtidig arbeide for at faerrest mulig skal gjøre bruk av tilbudet, kan unektelig få et anstrøk av statlig dobbeltkom­munikasjon.

Den regjeringe­n Venstre nå er med i har nylig nedsatt et utvalg til å forberede en rusreform, basert på en dreining fra politi og straff til helsevesen og behandling. Et fornuftig prinsipp, som et bredt stortingsf­lertall står bak. Et enda større flertall vil hindre at legaliseri­ng kommer inn i mandatet. Muligens vil en egen Venstre-utredning kunne gi utvidet innsikt, noe som kan ha sin nytteverdi, sammen med sunn fornuft og et åpent sinn – forutsatt at man ikke tror på snarveier til en mer formålstje­nlig narkotikap­olitikk.

Å legalisere visse narkotiske stoffer og samtidig arbeide for at faerrest mulig skal gjøre bruk av tilbudet, kan unektelig få et anstrøk av statlig dobbeltkom­munikasjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway