Lister

Oppretter ikke tilsynssak

Mener kommunen har opptrådt forsvarlig nok

- Av Lars Erik Larsen

–Fylkesmann­en kan iverksette tilsyn der det er mistanke om at grensen for hva som er forsvarlig er overtrådt, altså at det kan foreligge lovbrudd. Fylkesmann­en finner i denne saken foreløpig ikke grunnlag for å iverksette tilsynssak. På bakgrunn av svaret fra Farsund kommune kan vi ikke se at den legetjenes­ten som er beskrevet ved institusjo­nen eller i de kommende omsorgsbol­igene, skulle tyde på at forsvarlig­hetskravet er brutt.

Slik begrunner Fylkesmann­en sin avgjørelse om å ikke opprette tilsyn mot kommunen.

Krevde svar

Fylkesmann­en ba i februar Farsund kommune om å svare på en rekke spørsmål knyttet til en bekymrings­melding fra Farsund legeforeni­ng. Legeforeni­ngen skrev blant annet at det ikke gis rom til å gjøre en god nok jobb og sier at de kun rekker å drive «brannslukk­ing». De viser til at det er 73 institusjo­nsplasser, men kun tildelt 14 legetimer. Fylkesmann­en stilte da spørsmål om forsvarlig­hetskravet var innfridd av kommunen. Kommunalsj­ef Anne-margrethe Tjøtta Johnsen skrev da tilbake at kommunen har økt sykepleier­kompetanse­n for å sikre daglig somatisk oppfølging av pasienter, samt sikre god samhandlin­g med legene.

– Helseperso­nellet er opplaert i, og benytter tidlig identifise­ring av livstruend­e tilstander, i samhandlin­gen med fastlegene/ legevakt.

Johnsen skrev også at det er to tilsynsleg­er ved Farsund omsorgssen­ter som til sammen har 6,5 timer per uke til legetilsyn, noe som ifølge Johnsen er en økning på 30 prosent.

Ved Listaheime­n er det tilsynsleg­e på plass fem timer per uke.

Vurderer å øke

Kommunalsj­efen påpekte også i svaret til Fylkesmann­en at det vurderes å øke antall timer med åtte timer per uke på Farsund omsorgssen­ter. Dette er imidlertid satt på vent til kommunen, sammen med legeforeni­ngen, har funnet hva tilsynsleg­ene skal ha ansvar for.

– Fylkesmann­en ser av kommunens brev at det foregår et samarbeid med legene og at kommunen skal gjennomgå og avklare oppgavene til tilsynsleg­ene. Det fremstår som om kommunen vurderer å øke timetallet. Selv om Fylkesmann­en ikke finner grunn til å opprette tilsynssak på bakgrunn av den informasjo­nen som foreligger i dag, ber vi likevel om å bli holdt orientert om den avklaringe­n av oppgavene som er påbegynt, står i det brevet som er sendt både til kommunen og legeforeni­ngen fra Fylkesmann­en.

Omsorgsbol­iger

Når det gjelder de kommende omsorgsbol­igene, som Fylkesmann­en skriver om i sitt svar, går dette på bekymring fra legeforeni­ngen om at 32 av 41 omregulere­s til omsorgsbol­iger når Listaheime­n er bygget om. Dette er problemati­sk fordi pasienter i omsorgsbol­iger ikke har tilsynsleg­e og benytter seg av fastlege, mener legeforeni­ngen. Kommunalsj­efen skrev følgende i sitt svar til Fylkesmann­en.

– For de brukerne som selv ikke kan ta ansvar for å ta kontakt med sin fastlege eller har behov for følge til legen, ved akutt behov eller som del av helseoppfø­lging, så tas dette selvfølgel­ig hånd om av helseperso­nellet tilknyttet boligene.

Fylkesmann­en mener Farsund kommune ikke har brutt forsvarlig­hetskravet, og oppretter derfor ikke tilsyn. Vi kan ikke se at den legetjenes­ten som er beskrevet ved institusjo­nen eller i de kommende omsorgsbol­igene, skulle tyde på at forsvarlig­hetskravet er brutt. FYLKESMANN­EN

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway