Lister

– Fortell til voksne

Ada Sofie Austegard i Stine Sofies Stiftelse med klar tale til barna

- Av Tom Arild Støle

Beskjeden fra Ada Sofie Austegard i Stine Sofies Stiftelse til elevene ved Å barneskole var krystallkl­ar.

– Voksne har ikke lov til å slå barn. Voksne har ikke lov til å krangle så mye at barn blir redde. Hvis man opplever noe slik, er det viktig å fortelle om det til andre voksne, var hennes budskap til de 260 elevene ved barneskole­n i Lyngdal onsdag.

Aksjonskve­ld

Foreldrene­s arbeidsutv­alg (FAU) ved skolen har i forbindels­e med den årlige aksjonskve­lden, som finner sted 25. april, bestemt at pengene i år skal gå til Stine Sofies Stiftelse.

– Aksjonskve­lden har tidligere alltid handlet om at barn hjelper barn, og at prosjekten­e vi har støttet har vaert utenfor Norge. I år ønsker man å støtte et prosjekt som hjelper barn i hele Norge. Det kan også berøre barn i vårt naerområde, sier rektor Anette Gullestad Solsvik ved Å barneskole.

I forbindels­e med aksjonskve­lden hadde skolen onsdag invitert generalsek­retaer Ada Sofie Austegard i Stine Sofies Stiftelse til å fortelle om vold og overgrep mot barn, om grenser, om gode og vonde hemmelighe­ter og om hvordan barna skulle gå fram dersom de selv var blitt utsatt for vold og overgrep.

– Kompetente barn

Austegard innledet med å fortelle elevene om hennes egen datter Stine Sofie, som ble drept i Baneheia for snart 18 år siden. Barna, selv de minste var lydhøre fra første sekund. Spørsmålen­e var mange og det var tydelig at temaet gjorde inntrykk på dem alle.

– Det er utrolig givende å snakke med barn om disse tingene. Og det gjelder å komme med klar tale og snakke enkelt. Det er mange som tror at det er så vanskelig å snakke med barn om vold og overgrep. Det er ikke det. Det gjelder å fortelle barna på en enkel måte hva som er greit og hva som ikke er greit. Det viser seg at kompetente barn på et langt tidligere stadie forteller hva som er skjedd med dem, hvis de er blitt utsatt for noe. På den måten kan man lettere forebygge vold og overgrep, sier Austegard.

Flere av hennes kolleger er stadig rundt og snakker til skoleeleve­r om vold og overgrep. Selv er det ikke så ofte hun får tid til det.

– Det gir utrolig mye energi å møte barn på denne måten. Det handler om å åpne opp om temaet. Veldig ofte når vi er ute og snakker om disse tingene blant barn, opplever vi å få vite om hendelser som det blir tatt tak i i ettertid. For det er utrolig store mørketall der ute, sier hun.

Mørketall

Det var ikke bare elevene som fikk høre Ada Sofie Austegard onsdag. Også laererne ved Å barneskole fikk høre henne fortelle engasjert om hvordan de skal gå fram om de får vite om ting som barna er blitt utsatt for.

– Det er viktig å bevisstgjø­re barna på hva som er lov og hva som ikke er det, og få dem til å forstå hva som er gode og vonde hemmelighe­ter. Vi vet at det er mørketall, og vi vet at vold og overgrep mot barn forekommer. Da er det viktig for barna at de vet at det finne voksne på skolen som vil dem vel, sier rektor Anette Gullestad Solsvik.

Hun synes Ada Sofie Austegards budskap til barna var klart og tydelig, og tror det hun fortalte gjorde inntrykk på dem.

– Ada Sofie er flink til å bruke bilder og snakke på deres nivå og bruke ord som de kjenner igjen, uten å pakke det inn. Og så er det kjempevikt­ig at barna vet at det aldri er barnet sitt skyld om de blir utsatt for vold eller overgrep, påpeker rektoren.

 ??  ?? Det var en lydhør forsamling med barn ved Å barneskole som onsdag hørte Ada Sofie Austegaard i Stine Sofies Stiftelse fortelle om vold og overgrep mot barn. 19. mai 2000 opplevde hun selv at datteren hennes, Stine Sofie (8) og venninnen Lena (10) ble drept i Baneheia i Kristiansa­nd.
Det var en lydhør forsamling med barn ved Å barneskole som onsdag hørte Ada Sofie Austegaard i Stine Sofies Stiftelse fortelle om vold og overgrep mot barn. 19. mai 2000 opplevde hun selv at datteren hennes, Stine Sofie (8) og venninnen Lena (10) ble drept i Baneheia i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway