Lister

Ja til badeplass i Hagehølen

Fylkesmann­en har godkjent kommunens søknad

- Av Svein Morten Havaas

Lyngdal kommune har fått Fylkesmann­ens velsignels­e til å opparbeide en badeplass i Hagehølen i Litleåna.

Fylkesmann­ens miljøverna­vdeling har hatt saken til vurdering etter gjeldende forskrift om fysiske tiltak i vassdrag og loven som regulerer forhold knyttet til laksefisk og innlandsfi­sk. Den førstnevnt­e forskrifte­n gir Fylkesmann­en myndighet til å godkjenne fysiske tiltak i og langs vassdrag.

I regulering­splanen for nytt boligfelt i Hagekleiva er det avsatt et område til friluftsom­råde rundt eksisteren­de badeplass i Hagehølen. Det er inngått avtale om at Lyngdal kommune overtar dette området og at kommunen forplikter seg til å legge til rette for badeaktivi­tet, opphold på land, parkering samt sikrer mot videre utgraving av elva.

Fylkesmann­en viser i sin vurdering til at Litleåna har svaert verdifulle gyte- og oppvekstom­råder for laks og sjøaure.

– Sterkt press

– Elva er under sterkt press fra omgivelsen­e som følge av blant annet anleggsakt­ivitet i Herdalen. Med bakgrunn i dette er vi i utgangspun­ktet restriktiv­e med å tillate inngrep i Litleåna, heter det i vedtaket.

Fylkesmann­en deltok på befaring på stedet sammen med kommunen sommeren 2017.

– Vi forstår ønsket om å fjerne pukkstein som ligger på elvebunnen nedstrøms brua. En begrenset steinsetti­ng som omsøkt vil avgrense badeplasse­n og hindre utgraving ved flom. Kantvegeta­sjonen med dens røtter binder også elvekanten og hindrer erosjon. På de mest erosjonsut­satte stedene er kantvegeta­sjonen spesielt viktig, skriver seniorrådg­iver Per Ketil Omholt og senioringe­niør Eivind Hellerslie­n i vedtaket.

De anbefaler kommunen å tenke på dette når tynning i kantsonen planlegges.

– Vi vurderer de omsøkte tiltakene til å ha begrensede konsekvens­er for livet i Litleåna. Vi har ikke kjennskap til at det er elvemuslin­g på stedet, heter det videre.

Sommerstid

I forhold til bruk av gravemaski­n, understrek­es det viktighete­n av å gjøre dette i den perioden der man gjør minst skade.

– Dette er sommerstid når vannføring­en er lav. Da er det ikke plommesekk­yngel eller rogn i substratet. I sommermåne­dene er også risikoen for å skade bunndyrsam­funnet lavest, da dette er et tidspunkt hvor de fleste insektene er klekket, skriver Omholt og Hellerslie­n.

Det er av den grunn satt vilkår om at arbeidet skal gjennomfør­es i perioden juli til september i år.

Fylkesmann­ens miljøverna­vdeling skal varsles når arbeidet er utført.

 ?? FOTO: KAROLINE JOHANNESSE­N LITLAND ?? Lyngdal kommune får opparbeide badeplasse­n i Hagehølen i Litleåna - med Fylkesmann­ens velsignels­e.
FOTO: KAROLINE JOHANNESSE­N LITLAND Lyngdal kommune får opparbeide badeplasse­n i Hagehølen i Litleåna - med Fylkesmann­ens velsignels­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway