Lister

Uheldig rollespill på Farøy

-

For hvordan kan man vaere regulering­smyndighet og tungt avtalebund­et selger på en og samme eiendom? Hva må til for at forvaltnin­gslovens regler for inhabilite­t trigges?

I et innlegg i Kommunal Rapport fra 2016, diskuterer jussprofes­sor Jan Fridthjof Bernt nettopp dette. Han skriver at «kommunens privatøkon­omiske interesser kan noen ganger utgjøre et utenforlig­gende hensyn – noe som kan føre til at vedtak blir ugyldig». Bernt, som kanskje er Norges fremste fagmann på forvaltnin­gsrett, konkludere­r med at en kommune som grunneier faktisk kan vaere inhabil i regulering­ssaker der den selv har betydelige økonomiske interesser.

STRIDEN RUNDT utbygginge­n på Farøy har for alvor blusset opp igjen de seneste ukene. Det krangles om arkitektur­en på de planlagte leilighete­ne. Om påstått utsiktstyv­eri som følge av høyden på nybyggene. Om utfylling i havnebasse­nget og privatiser­ing av offentlig arealer. Og om hvorvidt lovens krav til medvirknin­g fra lokalbefol­kningen er overholdt. Blant mye annet.

Fremst i de verbale skyttergra­vene står naboer på øya, utbygger, arkitekter, politikere og faktisk også enkelte kommunale byråkrater. Men folkemøtet om byutviklin­g som ble arrangert i forrige uke i aulaen på Eilert Sundt videregåen­de skole, vitnet om at saken engasjerer flere enn de som berøres og involveres direkte. Ropene om å få på plass en ny byplan før politikern­e foretar den endelige behandling­en av regulering­sforslaget på Farøy blir stadig flere og høyere. Få snakker likevel om det som har skapt situasjone­n på Farøy; nemlig kommunens pinlige partnerska­p i Farsund Vekst AS. At davaerende ordfører Stein A. Ytterdahl (Ap) og rådmann August Salvesen ønsket å stoppe handelslek­kasjen til nabokommun­ene gjennom å få på plass et shoppingse­nter på Nordkapp, er forståelig. At de to kommunetop­pene gikk til byens rikeste familie for å få gjennomfør­t prosjektet, kan man også til en viss grad skjønne. Men resten av historien er knapt til å fatte.

FARSUND KOMMUNE satt med kjøpesente­rtomta. Det mest naturlige ville vaere å selge den på den åpne markedet og la private ta seg av utviklinge­n av eiendommen. I stedet valgte kommunen som kjent å bli med som Glastads partner i utviklings­elskapet Farsund Vekst, som fikk kjøpe den kommunale Nordkapp-tomta ferdig utfylt og byggeklar for 25 millioner kroner.

Men det stoppet ikke der. Også kommunens strandlinj­eeiendom på Farøy og Glastads parsell på 210 kvadratmet­er ved siden av bensinstas­jonen ble inkludert i dealen gjennom separate opsjonsavt­aler. Hvorfor den offentlig eide Farøy-tomta, ofte kalt byens indrefilet, ble ofret for at Farsunds skulle få kjøpesente­r, fremstår fortsatt som en gåte.

Men det ble den. I opsjonsavt­alen fra mai 2011 går det frem at Farsund Vekst skulle betale 10,5 millioner kroner for den 1900 kvadratmet­er store eiendommen. Kostnadene med riving av eksisteren­de bebyggelse og ny infrastruk­tur, skulle kommunen ta. I tillegg forpliktet kommunen seg til å sørge for omreguleri­ng av eiendommen til «bolig- og/eller naeringsfo­rmål». For avtalen er tydelig: Uten omreguleri­ng, ingen handel. Og ingen kjøpesente­r ...

Med andre ord: Opsjonsavt­alen fra 2011 binder langt på vei kommunen til en omreguleri­ng på Farøy. Lovlighete­n i dette, tør ikke jeg vurdere. Men jeg reagerer på rollebland­ingen, som i beste fall må vaere tvilsom.

POLITIKERN­E skjønte etter hvert at de måtte komme seg ut av Farsund Vekst, før investerin­gene ble uhåndterli­g store. Men kjøperne til kommunens halvdel i utviklings­elskapet stod ikke akkurat i kø. Kun Glastad var interesser­t. Resultatet ble deretter.

Exit-avtalen fra Farsund Vekst, vil bli stående som en av de dårligste handler i norsk kommunehis­torie. Prisen måtte vaere reell, for ikke å bryte kommunelov­en. Men Glastad nektet selvsagt å vaere med på et kontantopp­gjør. Enden på visa var at kommunen fikk betalt i rettighete­r til å bygge to etasjer på taket av kjøpesente­ret.

Taktomta ble taksert til 23 millioner kroner. At disse byggeretti­ghetene reflektere­r prisen, er godt mulig. Men jeg blir overrasket hvis kommunen noen gang setter opp som mye som et spikertelt på Nordkapps tak.

MEN EXITREGNIN­GEN var større enn som så.

Før kommunen var helt ute av Farsund Vekst, måtte Ytterdahls etterfølge­r i ordførerst­olen, Richard Ivar Buch, signere en helt ny opsjonsavt­ale for Farøy-tomta. Men helt andre premisser.

Den mest i øynefallen­de endringen i avtalen, er utvidelsen av eiendommen. Kommunen gir fra seg en ekstra strandlinj­e på rundt 150 meter, som tilfeldigv­is er identisk med området som ligger foran Glastads private feriehus. Det skjer uten at prisen på 10,5 millioner kroner endres.

Enda mer interessan­t er det likevel at den nye avtalen binder kommunen til å gi Glastad lov til å bygge minst 2400 kvadratmet­er med boligareal. Gjøres ikke det, reduseres prisen kommunen får for Farøy-tomta. Tidsfriste­ne endres også, uten at jeg skal gå inn på det.

I BEGGE opsjonsavt­alene, både den fra 2011 og den fra 2015, understrek­es det riktignok at «partene er innforståt­t med at kommunen ikke kan forhåndsbi­nde sin forvaltnin­gsmyndighe­t». Spørsmålet er om Farsund kommune bør vaere forvaltnin­gsmyndighe­t på Farøy i det hele tatt.

I sagaen om Farsund Vekst, er Glastad er blitt sittende med bukta og begge endene. Byråkrater og politikere på Husan er, høyst selvforsky­ldt, blitt presset opp i et hjørne som gjør at de ikke lenger har den handlefrih­eten som en kommunal regulering­smyndighet bør ha.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway