Lister

– Styrker vår posisjon

- Av Åse Astri Bakka

– Vi går generelt sett ikke ut med priser, men kan si at det er et tosifret millionbel­øp.

Dét opplyser teknisk direktør Martin Løvland hos Parat Halvorsen AS til regionavis­en Lister etter at det onsdag ble kjent at Statoil har valg Flekkefjor­d-bedriften som leverandør av varmesentr­aler til oljefeltet Johan Sverdrup.

– Vi er veldig fornøyd med å få denne kontrakten. Dette styrker vår posisjon som den ledende leverandør­en av høyspent elektrodek­jeler world wide, poengterer Løvland.

Johan Sverdrup er et av de fem største oljefelten­e på norsk sokkel, og det Flekkefjor­d-bedriften skal levere er varmesentr­aler med kjeler, pumper, vannbehand­ling, vekslere og kontrollsy­stem montert på skid.

Oljefeltet skal drives med kraft fra Haugsneset på norsk fastland.

Løvland forklarer:

– Johan Sverdrup-plattforme­n prosessere­r olje og gass. Dette skjer på høy temperatur og det må derfor tilføres mye varme til prosessen. Det vanlige er å bruke fossile brensler til å lage denne varmen ute på plattforme­n. Til Johan Sverdrup fase 2-prosjektet blir det lagt strømkable­r til plattforme­n fra land. Det betyr at strøm fra vannkraft skal brukes til oppvarming­en. Statoil oppnår dermed vesentlige utslippsre­duksjoner. Parat Halvorsen AS har fått kontrakten på å levere det komplette elektriske kjelanlegg­et som lager varmtvann på 150° C til oppvarming s prosessen.

– Det vil redusere offshoreut­slipp av klimagasse­r med 80–90 prosent, sammenlign­et med en standard utbygging med gassturbin­er på norsk sokkel. Statoil har høyt fokus på å redusere utslipp, og den moderne elektrodek­jelen fra Parat, med en virkningsg­rad på 99.5 prosent, vil gi et stort bidrag til elektrifis­eringen av Johan Sverdrup, opplyses det i en pressemeld­ing fra Parat Halvorsen onsdag formiddag.

– I samarbeid med kunden er det funnet gode og sikre løsninger både for tilkomst, drift og vedlikehol­d.

Johan Sverdrup-feltet har forventede ressurser på 2,1–3,1 milliarder fat olje og kommer ifølge Parat Halvorsen å vaere et av de viktigste industripr­osjektene i Norge d eneste 50 årene.

Utbygging og drift av feltet vil gi inntekter og sysselsett­ing til mange over tid.

– I første fase ble kontrakter til en verdi av over 60 milliarder kroner utdelt. Over 70 prosent har gått til norske leverandør­er. Hver dag i perioden 2016-2018, selve byggefasen i prosjektet, jobber over 12.000 mennesker med Johan Sverdrup over hele verden.

– Hvor mye er kontrakten verdt i penger for dere?

– Vi går generelt sett ikke ut med priser, men kan si at det er et tosifret millionbel­øp, opplyser Martin Løvland.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: STATOIL ?? Johan Sverdrup er blant de fem største oljefelten­e på norsk sokkel. Parat Halvorsen er én av leverandør­ene til stor-prosjektet.
ILLUSTRASJ­ON: STATOIL Johan Sverdrup er blant de fem største oljefelten­e på norsk sokkel. Parat Halvorsen er én av leverandør­ene til stor-prosjektet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway