Lister

Stopp utflagging­en av Color Lines ferger

-

Etter mange års lobbyvirks­omhet fra rederinaer­ingen har H /Frp /V-regjeringa gått inn for at Color Lines Kielferger skal flagges ut til Norsk internasjo­nalt skipsregis­ter. Begrunnels­en er «konkurrans­ekraft», og i klartekst betyr dette at norske sjøfolk kan erstattes med folk som ansettes på utenlandsk­e betingelse­r. Om noen har trodd at FRP er et parti for norske sjøfolk, må de tro om igjen. Liberalist­isk ideologi er viktigere enn norske arbeidspla­sser for alle de tre regjerings­partiene.

I første omgang står 700 av 2.500 arbeidspla­sser i fare. Det angår ansatte fra Sørlandet både fordi en del pendler til arbeid på Color Fantasy og Color Magic, og fordi sjøfolk i Color Line er ansatt gjennom Color Line Crew, som bemanner alle fergene. Nedbemanni­ng kan ramme andre ansatte enn de som jobber på Kiel-fergene. I tillegg er det stor fare for at flere enn de 700 på sikt vil bli erstatta av utenlandsk­e sjøfolk, med mye lavere lønn.

Rødt støtter sjøfolkene og Norsk Sjømannsfo­rbunds kamp mot utflagging. Det er meningsløs­t å ødelegge grunnlaget for enda flere norske arbeidspla­sser på et område som naturlig hører hjemme i en kyst- og sjøfartsna­sjon. Kappløpet mot bunnen når det gjelder lønns- og arbeidsvil­kår, må stoppes! Vi trenger disse arbeidspla­ssene i Norge både av hensyn til dagens ansatte og ungdommen, Color Line har per i dag en god del laereplass­er.

Skipsfart har i århundrer vaert ei viktig naering og en viktig del av samferdsel, samfunn og kultur i Agder-fylkene. I tidligere tider var sjøfolk og verftsarbe­idere blant de store yrkesgrupp­ene langs kysten, og mange unge starta arbeidsliv­et til sjøs. Mye har skjedd i nyere tid. Store deler av flåten er flagga ut, og sjøfarten er en av de bransjene der sosial dumping har utradert tusenvis av norske arbeidspla­sser.

I dag er Color Line det eneste rederiet under norsk flagg som frakter passasjere­r mellom norske og utenlandsk­e havner. Selskapet går godt, og har nytt godt av statlige subsidier gjennom nettolønns­ordningen (286 mill. kr. i 2016) og lav rederskatt. Likevel har utflagging av fergene vaert tema siden rundt år 2000. For mange av sjøfolkene har dette betydd årelang usikkerhet.

Regjeringa har, som en del avsi n mari timestrate­gi, jobba med utflagging til bekvemmeli­ghetsregis­teret NIS siden 2015. 28. februar i år godkjente nyslått naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen de endringene som trengs for å gjennomfør­e utflagging­en. Det eneste som gjenstår, er at ESA godkjenner noen tilpasning­er i regelverke­t. Det gjelder tilskuddso­rdningen for sjøfolk slik at den også gjelder NIS, og utvidelse av fartsområd­e for Nis-registrert­e skip fra 175 til 300 nautiske mil. Dette innebaerer at reine skandinavi­ske ruter ikke per i dag kan flagges ut til NIS.

Rødt Agder oppfordrer lokalsamfu­nn og lokal fagbevegel­se til å følge nøye med i dennesaken og bidra til stortingsf­lertall mot regjeringa­s utflagging s vedtak.

Lisbeth Reed,

leder i Rødt Agder

Hilde Hansen,

styremedle­m i Rødt Agder

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway