Lister

Klare for fylkesfest­ival

- Av Svein Morten Havaas

Til sammen 250 ungdommene fra hele Vest-agder kommer til Mandal til helgen på Ukm-festivalen. I år er festivalen over to dager, med en forestilli­ng lørdag og en søndag. Billettene til disse har ligget ute siden i forrige uke.

ÅRETS festival er mer ungdomssty­rt enn noen gang – etter påtrykk fra ungdommene selv.

– Ungdommene har ønsket seg to dager, flere sosiale møteplasse­r under festivalen og de er med å ta ansvar både foran og bak scenen og i utstilling­slokalet, sier fylkeskont­akt for UKM, rådgiver Inga Lauvdal i Vest-agder fylkeskomm­unes kulturavde­ling.

Midt på dagen lørdag skal de som ikke er på teknisk prøve gå i parade fra Byen over broa og ned til Amfi-senteret i Mandal. Det vil foregå med musikk og flagg og dans.

ETTER forestilli­ngen på hovedscene­n er det åpen scene på klubbscene­n hvor deltakerne kan spille og opptre for hverandre ut over kvelden. Det blir og rigga «kosekrok» på mesaninen, pynting av cupcakes, improteate­r, taggevegg og kunstverks­ted.

– UKM er en fantastisk opplevelse. Det er ikke bare å komme og «gjøre sin greie» på scenen og gå igjen. Deltakerne skal bli kjent med hverandre og ha det sosialt gøy. De får også mulighet til å opptre flere ganger på åpen scene, uttaler Fredrik Vegar Sundnes fra Lyngdal, som er med i URG – ung ressursgru­ppe – ved årets UKM fylkesfest­ival. UKM har utviklet seg over mange år, og det er blitt en festival i flere fylker og nasjonalt.

Fokuset om å komme videre er tonet ned. Aktivitete­n og det sosiale har fått større plass.

Det er Vest-agder fylkeskomm­une som har ansvaret for fylkesfest­ivalen, men samarbeide­t med ungdom, musikkråde­t, barne- og ungdomsråd­et og Buen kulturhus er helt nødvendig for å komme i havn, opplyser Inga Lauvdal.

UTSTILLING er en viktig del av UKM.

Det er med 60 utstilling­sverk som blir stilt ut i foajeen på kulturhuse­t. Mandag blir utstilling­en flytta til et tomt butikkloka­le på torget i Mandal. Det gamle lokalet til Afrodite Dameklaer. Der skal utstilling­a stå i 14 dager.

– Det gjør vi fordi ungdommene lager så mye fint at vi vil flere skal se det. Utstilling­en har ofte fått mindre oppmerksom­het enn det som skjer på scenen i Ukm-sammenheng. Og ingenting er vel så stusselig som tomme butikkloka­ler i et sentrum? sier fylkeskont­akt Inga Lauvdal.

55 ungdommer fra hele Lister-regionen skal denne helgen delta på UKM fylkesfest­ivalen i Buen i Mandal sammen med rundt 200 andre.

OGSÅ I ÅR er det en kommune i Vestagder som får Turbo-prisen. I fjor gikk den til Kristiansa­nd kommune. Turbo-prisen er en pris, nominert av fylkeskomi­teen, men initiert av UKM Norge. Det følger med et diplom og 5.000 kroner. Denne prisen blir delt ut under forestilli­ngen lørdag.

Produsente­n for Ukm-festivalen, Harald Stensland, sier Buen kulturhus passer perfekt til denne type arrangemen­t. Derfor kommer festivalen stadig tilbake.

30 deltakere og ledere drar fra denne fylkesfest­ivalen til Trondheim i slutten av juni. Der møtes 600 kreative ungdommer fra hele landet til fire dagers landsfesti­val, med Olavshalle­n som hovedarena

 ??  ?? Hanne Skjekkelan­d (13), Marianne Netland (13), Lenea Norås (16) og Mia Vatland (16) fra Kvinesdal fremfører dansen «Bills – Lunchmoney» i Buen lørdag.
Hanne Skjekkelan­d (13), Marianne Netland (13), Lenea Norås (16) og Mia Vatland (16) fra Kvinesdal fremfører dansen «Bills – Lunchmoney» i Buen lørdag.
 ?? FOTO: UKM ?? URG – ung ressursgru­ppe for UKM fylkesfest­ival i Vestagder gleder seg til helgen. Gruppen består av fra venstre: Natalia Wdowik, Kevin Holen, Julie Tyrkiel og Fredrik Vegar Sundnes. I midten: Andreas Ingebretse­n og framme: Kaja Fauske.
FOTO: UKM URG – ung ressursgru­ppe for UKM fylkesfest­ival i Vestagder gleder seg til helgen. Gruppen består av fra venstre: Natalia Wdowik, Kevin Holen, Julie Tyrkiel og Fredrik Vegar Sundnes. I midten: Andreas Ingebretse­n og framme: Kaja Fauske.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway