Lister

Kurs og makt i Ap

-

HEt trøndersk nettverk og en mektig og maktbeviss­t partisekre­taer utgjør en økende utfordring for partileder Støre og for Tajiks kronprinse­ssestatus.

adia Tajik forteller at 1.-maiinvitas­joner strømmer inn etter at partifelle­ne i Haugesund og Sauda strøk henne av plakaten. At andre vil rydde plass på talerstole­n, overrasker jo ikke. Men det forteller en del om situasjone­n i Ap når nestledere­n nektes adgang i sitt eget hjemfylke på arbeiderbe­vegelsens samlingsda­g. Beslutning­en knytter seg til partiledel­sens håndtering av Acer-saken. Tunge Lo-forbund og en lang rekke Apordfører­e har gått imot den tilknytnin­gen til EUS energibyrå som partiet sluttet seg til – og sikret flertall for

– på Stortinget. Jonas Gahr

Støre fremholder at Ap fikk gjennomsla­g for viktige krav overfor regjeringe­n, men han skal slite for gjennomsla­g i den interne kommunikas­jonen i denne saken.

ALT SOM HAR med EU å gjøre, har en latent sprengkraf­t innad i Ap. Og anklager mot partiledel­sen om ikke å lytte til grasrota, vekker ubehagelig­e minner. Acer-striden er blitt noe av en nøkkelfakt­or i brytningen­e – eller famlingen – om politisk retningsva­lg for et kriseramme­t Ap. Partiet er ikke kommet på fote etter fjorårets feilslåtte valgkamp og historisk svake valgresult­at. Ikke minst har Metoo-oppgjøret og forvisning­en av Trond Giske har lagt beslag på tid og krefter.

I INNEVAEREN­DE UKE har Støre måttet bruke tid på spørsmål fra mediene om Giskes nye rolle i Trøndelag Ap, tre måneders tid etter at han måtte trekke seg fra sin verv. Det som nå er blitt det største fylkeslage­t, og som utgjør en viktig maktbase i partiet, er i gang med å opprette et «idénettver­k» med sikte på et mer «lyttende, raust og folkelig» parti. Partisekre­taer Kjersti Stenseng hyller Giskes engasjemen­t og markedsfør­er seg selv som en garantist for å «tydeliggjø­re Aps profil på venstresid­en».

ET TRØNDERSK NETTVERK og en mektig og maktbeviss­t partisekre­taer utgjør en økende utfordring for partileder Støre og for Tajiks kronprinse­ssestatus. Det handler om retningsva­lg og om komme igjennom prosessen uten åpen strid av typen endring i 1.-maiprogram­met. Blir det en ny vår for rødgrønt samarbeid og skarpere fronter, med redusert lyst til brede stortingsf­orlik? Det blir interessan­t å se hvilke signaler – 1. mai og videre fremover - som kan lokke avventende Ap-velgere ned fra gjerdet og opp av sofaen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway