Lister

Fortviler over kontaktkø ved legesenter

Eldrerådet slår alarm på vegne av eldre

- Av Torrey Enoksen

Stadig vekk opplever eldre som henvender seg til Lyngdal legesenter at det kan ta tid å komme igjennom på telefonen og få hjelp.

– Vi har fått flere henvendels­er fra eldre personer som sliter med å komme igjennom på telefonen til Lyngdal legesenter. Dette gjelder både dem som trenger akutthjelp, men også dem som skal bestille time hos fastlegen. Dette er dessverre ikke noe nytt. Nå må noe gjøres, for det er ikke alle eldre som er like flinke til å bruke datamaskin­er og nettet, sier leder av Lyngdal eldreråd, Bjørn Baekkelund.

Styres til nettside

Eldrerådsl­ederen står inn på ventevaere­lset ved Lyngdal legesenter. 15-20 personer sitter og venter på å få komme inn til time hos fastlegen. En lege står i døren og roper opp navnet på neste pasient.

De som sitter i resepsjone­n har hendene fulle med å besvare telefonen og på henvendels­er fra personer som møter opp i luken.

Noen timer tidligere på dagen ringer regionavis­en for å få en mulig avtale om en kommentar fra en lege. Midt under oppringnin­gen blir kontakten avbrutt av ei automatisk stemme som sier at «bestilling­er av time til fastlegen kan gjøre på legesenter­ets hjemmeside».

– Systemet bestemmer

Det er nettopp dette siste flere eldre opplever som frustreren­de. I en uttalelse til legesenter­et, skriver eldrerådet;

«Eldrerådet har ved flere anledninge­r fått melding fra eldre mennesker som opplever det som problemati­sk å komme gjennom på telefon til Lyngdal Legesenter ved akutt behov for legetime. Det kan gå flere timer før man får kontakt, og noen ganger en hel dag. I tillegg meldes det om at det kan vaere flere ukers ventetid på timeavtale med fastlegen. Eldrerådet mener dette er en uakseptabe­l situasjon da mange eldre hverken har digital kompetanse eller datamaskin, og således ikke er i stand til å bruke nettbasert­e løsninger for å få nødvendig kontakt med Legesenter­et».

– Jeg skjønner godt at det er personer som sliter med å følge med i den teknologis­ke utviklinge­n som har skjedde det siste tiåret. Ikke minst at etater og andre institusjo­ner, både kommunale og statlige, nå ber brukerne om å bruke nettet. Flere eldre vet ikke en gang hvordan en kan bruke en datamaskin, hvordan skal de da ha kunnskap om hvordan en kan bruke nettet. Dessverre går dette utover de som sitter i første linjetjene­sten, det vil si resepsjone­n. Det er ikke de som sitter bak disken som er årsak til problemet, men systemet, sier Baekkelund og rister oppgitt.

Det menneskeli­ge

Baekkelund mener samfunnsut­viklingen, og da først og fremst automatise­ring av samfunnet, går på bekostning av de menneskeli­ge aspektene.

– For mange eldre som fortsatt er hjemme, er hjemmehjel­pen en av få personer som de har kontakt med til daglig. Du kan ikke snakke til en automatisk støvsuger. Dette gjelder også det å sende elektronis­ke meldinger. Med en epost eller et skjema en må skrive inn, får en ikke alltid forklart seg skikkelig hva problemet gjelder, og hvordan en kan ordne saker. Det kunne snakke til andre er mye enklere, sier Baekkelund.

Det er ikke de som sitter bak disken som er årsak til problemet, men systemet. BJØRN BAEKKELUND

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway