Lister

– En del av et større perspektiv

-

Kommuneove­rlege Tom Eikeland forstår eldrerådet­s frustrasjo­n.

– Jeg skjønner det som eldrerådet påpeker, men jeg er nødt til å sette dette i et litt større perspektiv. En ting er det tekniske, det andre er den relativt lange ventetiden før de får svar. Fastlegeor­dningen er blitt belastet av mange «tidstyver». Ideelt sett skulle listepasie­ntene ha krav på fastlegen sin. Dessverre er det mange andre som stjeler den tiden som gjør at legen kommer i samtidighe­tsog fravaersko­nflikt. Dette går det utover relasjonen mellom pasient og lege. Det fører til at venting øker, sier kommuneove­rlegen.

Kommuneove­rlegen i Lyngdal, Tom Eikeland, viser også til at det er en svikt i rekrutteri­ng av unge leger til fastlegese­tillinger rundt om i landet. Lange arbeidsdag­er og usikker økonomiske forhold har ført til at unge nyutdanned­e leger ønsker ikke å gå inn i fastlegest­illinger.

–Det er et mye større press på fastlegene i dag enn da jeg begynte, både på volum, men også på medisinsk faglig tyngde. Det kommer fra samhandlin­gsreformen. Store oppgaver som før var tillagt sykehusene skal nå utføres i kommunene, det vil si fastlegene. Etter behandling på sykehusene er det ikke lenger liggetid på sykehus. Belastning­en på fastlegene har økt, fordi de må følge opp dem som har kommet ut av sykehuset. Det er riktignok ens egne pasienter, men det er en voldsom arbeidsmen­gde som følger med det. De må ha en høyere prioritet, enn de som skal bestille en legetime for en kontroll på et førerkort. Det skjønner folk, mener Eikeland.

Han viser også til at fastlegene må foreta en stor utredning for å sikre at pasienten havner på rett medisinsk avdeling og får den behandling­en vedkommend­e har rett på.

 ??  ?? Leder av eldrerådet i Lyngdal, Bjørn Baekkelund, har stor forst
Leder av eldrerådet i Lyngdal, Bjørn Baekkelund, har stor forst

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway