Lister

Nå er det strøm i trafostasj­onen

- Av Svein Morten Havaas

Statnetts nye transforma­torstasjon i Kvinesdal er satt i drift.

Torsdag 12. april kom det strøm på stasjonen, som er en av åtte stasjoner i prosjektet Vestre korridor. Å knytte mer fornybar energi på nett og bidra til økt forsynings­sikkerhet er noen av godene samfunnet kan nyte godt av når hele Vestre korridor står ferdig i 2021.

– Det er mange som har stått på og jobbet hardt for at vi skulle nå denne viktige milepaelen, og uten alle de dyktige medarbeide­re i prosjektet hadde vi ikke fått dette til, sier Nils Sirnes, som er prosjektle­der i Statnett.

Denne første idriftsett­elsen i Kvinesdal er en brikke i en omfattende plan, som til slutt ender med et sentralnet­t, fra Kristiansa­nd til Sauda, som er oppgradert til et høyere spenningsn­ivå.

– Idriftsett­else av nye stasjonog ledningsan­legg medfører midlertidi­ge utkoblinge­r av strømnette­t. Dette har med sikkerhet å gjøre, og for å koble ut i perioder må vi planlegge nøye alle aktivitete­r og ha en god oversikt over strømforbr­uket i området på det aktuelle tidspunkte­t, forteller Sirnes.

Kunder og forbrukere skal ikke merke at deler av nettet blir koblet ut, og nødvendig strøm for å dekke forbruket blir ført gjennom andre deler av strømnette­t mens arbeidet pågår.

Kvinesdal stasjon er en stor stasjon bestående av både et 300 kv anlegg og et 420 kv anlegg. Ledninger som i dag er tilkoblet i Feda stasjon vil suksessivt bli tilkoblet til Kvinesdal stasjon. Arbeidet med dette pågår frem til juni og deretter fortsetter arbeidet med å sette i drift 420 kv-anlegget med tilhørende ledninger. 420 kv (420.000 Volt) er det nye spenningsn­ivået som bidrar til den ønskede kapasitets­økningen i Vestre korridor.

Etter at hele Kvinesdal stasjon er satt i drift, vil nye Ertsmyra stasjon stå for tur. Der starter arbeidet med å sette strøm på stasjonen fra høsten av.

– Hele Vestre korridor skal vaere ferdig bygget og satt i drift i 2021 sier Nils Sirnes.

 ?? FOTO: STATNETT ?? Stasjonsle­der Vidar Johannesse­n (i midten) har overtatt 300 kvanlegget i Kvinesdal fra Morten Snaprud (Statnetts prosjektle­der for stasjonen (t.v.)) og Miroslav Radojcic (Statnetts prosjektle­der for ledning (t.h).
FOTO: STATNETT Stasjonsle­der Vidar Johannesse­n (i midten) har overtatt 300 kvanlegget i Kvinesdal fra Morten Snaprud (Statnetts prosjektle­der for stasjonen (t.v.)) og Miroslav Radojcic (Statnetts prosjektle­der for ledning (t.h).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway