Lister

Ut på ny høring

Presiserin­g fra Kystverket satte blåskjella­nlegg i nytt lys

- Av Vidar Falkum

Etter at Kystverket kom med en presiserin­g av sin høringsutt­alelse, sendes søknaden om blåskjelld­yrking i Fedafjorde­n ut på ny høring.

–Basert på uttalelsen til Kystverket vurderer rådmannen at det ikke er grunnlag for å tilrå dispensasj­on som omsøkt. Valgt lokaliseri­ng er i konflikt med andre interesser og derfor vanskelig å realisere, skrev byggesaksa­nsvarlig Johan Helle i plan- og miljøenhet­en i Kvinesdal kommune i en epost i kjølvannet av den ordinaere høringsrun­den for blåskjella­nlegget.

Som kjent ønsker Listerskje­ll AS, bestående av Alf Ingebretse­n, Steven Treland, Trond Rafoss og Hans Aase, å starte et oppdrettsa­nlegg for blåskjell på et 20 dekar stort areale i Sagebukta i Fedafjorde­n.

I høringsutt­alelsen Helle viser til, skriver Kystverket følgende:

– Vi vil allerede nå signaliser­e at det ikke vil bli gitt tillatelse til etablering av et akvakultur­anlegg som kan komme i konflikt med sikkerhete­n eller ferdselen i farvannet.

Presiserin­g

Etter denne uttalelsen har Steven Treland i Listerskje­ll AS fått seniorrådg­iver Tanya Boye Worsley i Kystverket til å komme med en presiserin­g. Der skriver hun at det i høringsutt­alelsen går frem at et eventuelt anlegg (inklusiv forankring) må ta hensyn til skipstrafi­kken og sjøkabler i området, og at det ikke kan påregnes å få innført fartsrestr­iksjoner.

– Kystverket har med andre ord ikke frarådet at det gis dispensasj­on, og heller ikke sagt at det ikke vil bli gitt tillatelse etter havne- og farvannslo­ven, presiserer Worsley.

Hun understrek­er at det er kommunen som skal vurdere søknaden om dispensasj­on, og at kommunens vurdering ikke er direkte utledet fra Kystverket­s uttalelse.

Ut på ny høring

Til Lister sier byggesaksa­nsvarlig Johan Helle at Kystverket­s presiserin­g stiller saken i et litt annet lys.

– Første uttalelsen fra Kystverket ble av oss oppfattet som meget negativ og på dette grunnlag uttalte vi oss negativt til søknaden. I ettertid har tiltakshav­er innsendt nye opplysning­er og kartmateri­ale slik at søknaden er bedre belyst (etterspurt­e opplysning­er fra Kystverket), sier Helle.

Han opplyser at søknaden på nytt er sendt på høring til Kystverket og Fiskeridir­ektoratet.

–Jeg vil presisere at saksbehand­ler/rådmann i utgangspun­ktet er positiv til tiltaket og avventer Fiskeridir­ektoratets og Kystverket­s høringsutt­alelse, understrek­er Johan Helle.

Allmennhet­en

Når det gjelder Fiskeridir­ektoratet region Sør sin første høringsutt­alelse, viser de der til registrert fiskeplass med aktive redskap etter reker utenfor Sagebukta.

– Anlegg med fester og fortøyning­er må ikke komme inn i rekefeltet. Det må også regnes med 20 meters ferdselsfo­rbud og 100 meters fiskeforbu­d fra anlegget, skriver de.

Fylkesmann­en i Aust- og Vestagders miljøverna­vdeling har også kommet med en høringsutt­alelse.

– Et anlegg som omsøkt vil beslaglegg­e arealer som vil føre til at området ikke lenger er like tilgjengel­ig for allmennhet­en, heter det fra Fylkesmann­en, som legger til at de likevel vil vaere positive til om det søkes dispensasj­on om vernesone rundt anlegget.

Første uttalelsen fra Kystverket ble av oss oppfattet som meget negativ og på dette grunnlag uttalte vi oss negativt til søknaden. JOHAN HELLE

 ?? FOTO: ÅSE ASTRI BAKKA ?? Listerskje­ll AS ønsker å dyrke fram blåskjell i Fedafjorde­n. Bildet er en illustrasj­on.
FOTO: ÅSE ASTRI BAKKA Listerskje­ll AS ønsker å dyrke fram blåskjell i Fedafjorde­n. Bildet er en illustrasj­on.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway