Lister

– Starten på noe stort

Kompetanse­fond spytter i 2,5 millioner til lokale marine naeringer

- Av Lars Erik Larsen

Sørlandets Kompetanse­fond har stor tro på blå vekst i Lister. Det er det også all grunn til, mener ordfører i Farsund og leder av Listerråde­t, Arnt Abrahamsen.

Torsdag ble det klart at kompetanse­fondet går inn med 2,5 millioner til et prosjekt som skal sørge videre vekst i de blå naeringene i Lister.

– Vår plan er i utgangspun­ktet at vi skal vaere inne i dette prosjektet flere år fremover, sier administre­rende direktør Peter Klemsdal. Det er meget godt nytt for regionen, mener leder av Listerråde­t, Arnt Abrahamsen.

– Dette er noe som setter regionen på et kart som kan vaere interessan­t både nasjonalt og internasjo­nalt. Dette kan vaere starten på noe stort. Nå handler det bare om å forvalte det riktig.

Innakva

Som følge av støtten fra kompetanse­fondet, blir det mulig for Lister nyskaping å vaere en tilrettele­gger for bedrifter som ønsker større fagmiljøer, lettere tilgang til kunnskap og kompetanse innenfor maritime naeringer. I tillegg vil prosjektet skape innovasjon­smiljø hvor nye produksjon­er og bedrifter kan komme til, ifølge målsetting­en til Innakva, som er navnet på prosjektet.

På en pressekonf­eranse onsdag ble det også sagt at Lister Nyskaping har vaert en sterk bidragsyte­r til at Universite­tet i Agder oppretter, fra og med kommende høst, en ny marin master. Alt dette gjøres for å sikre blå vekst i Lister i fremtiden.

– For fremtiden

Liv B. Birkeland blir prosjektle­der for Innakva.

– Det har vaert «urgent» å få på plass dette prosjektet, fordi vi må rigge oss for fremtiden for å få litt av den ventede veksten innenfor blå naering.

En naering som allerede er stor i Lister, selv om kanskje ikke alle er klar over det, mener daglig leder i Lister Nyskaping, Christiane Skage.

– Det har nesten vaert litt irriterend­e at disse naeringene ikke har vaert bedre kjent tidligere. Nå har vi muligheten til å gjøre noe med det.

Robin Scotland fra Marine Harvest i Flekkefjor­d er glad for at satsingen på de blå naeringene i Lister fortsetter. Han anslår at naeringen totalt sett er tredoblet siden 2011.

– Det er nesten månedlige nyetableri­nger innenfor naeringen nå. Det er mye spennende på gang.

Ordfører Arnt Abrahamsen i Farsund er ikke redd for å ta i bruk store ord. Det gjør han også i sin spådom om videre vekst i naeringen.

– Jeg tipper det blir en tidobling fra 2011 om ikke altfor mange år.

Samarbeid

Et viktig element i Innakva er samarbeid.

–Samarbeid på tvers av fag og sektorer, bransjer, og organisato­riske grenser, det er ofte det som skal til for å lage de aller beste og mest nyskapende løsningene. Et viktig element er derfor å dyrke dette blå samarbeide­t videre, skriver Skage i en pressemeld­ing som ble delt ut etter at nyheten om Innakva ble gjort kjent på Husan i Farsund.

– Vi må øve oss på å samarbeide i tiden fremover. Det handler om å samarbeide der vi kan gjøre det og forstå når det ikke går, sier prosjektle­der Birkeland.

Det er nesten månedlige nyetableri­nger innenfor naeringen nå. ROBIN SCOTLAND, MARINE HARVEST

 ??  ?? Peter Klemsdal, Liv B. Birkeland, Arnt Abrahamsen, Christiane Skage, Cecilie Kroglund og Robin Scotland foran kommunehus­et Husan, hvor nyheten om Innakva ble sluppet torsdag.
Peter Klemsdal, Liv B. Birkeland, Arnt Abrahamsen, Christiane Skage, Cecilie Kroglund og Robin Scotland foran kommunehus­et Husan, hvor nyheten om Innakva ble sluppet torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway