Lister

Avventer svar fra eierne

Usikkert om skipet kommer tilbake til Lyngdal eller ikke

- Av Tom Arild Støle

Det er fortsatt ikke endelig avklart hvor vidt oljeproduk­sjonsskipe­t «OSX 1» legges i opplag i Lyngdal igjen eller ikke.

Det opplyser daglig leder Richard Sunde Buch i det lokale firmaet Richard Buch jr., som er agent og mellomledd mellom rederiet og Lyngdal kommune.

Tidligere er 12. april blitt anslått som en mulig ankomstdat­o til oljeproduk­sjonsskipe­t. Men ifølge Marine Traffic, hvor man kan følge skipstrafi­kken direkte, ligger skipet fortsatt utenfor vestkysten av sør-spania.

Til USA?

Skipet står torsdag formiddag oppført med Anchorage i USA som ankomstste­d i det såkalte Ais-systemet (Automathic Identifica­tion System).

Ifølge Sunde Buch er det imidlertid tvilsomt at skipet skal til USA, selv om dette står oppført på Marine Traffic. Rederiet har tidligere uttrykt et ønske om å komme tilbake Lyngdal, og ifølge deres agent foreligger det ingen opplysning­er om at det er noen endring i disse planene.

– Men det er ikke tatt noen endelig beslutning på dette. Vi avventer beskjed, og tror at det vil komme en avgjørelse med det første, forteller Richard Sunde Buch.

Venter på vaer

De siste dagene har oljeproduk­sjonsskipe­t ligget stille i sjøen utenfor Spania-kysten, i påvente av bedre vaer for å kunne seile videre.

Oljeproduk­sjonsskipe­t «OSX 1» lå i opplag i Holmsundet i Rosfjorden i Lyngdal fra mars 2016 til det reiste 9. mars i år. Planen var at det skulle seile til Singapore for å starte produksjon av olje utenfor Vietnam.

Skipet var kommet et godt stykke ned langs kysten av Afrika da det før påske ble kjent at skipet hadde snudd. Etter det regionavis­en Lister kjenner til, skal skipets planlagte oppdrag utenfor Vietnam ha gått i vasken.

Lyngdals havnestyre sa i forrige uke ja til at det 272 meter lange oljeproduk­sjonsskipe­t, som defineres som et av verdens største i sitt slag, kunne komme tilbake til opplag i Lyngdal.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Oljeproduk­sjonsskipe­t «OSX 1» forlot Lyngdal 9. mars. Kommunen har sagt ja til at det kan få returnere, og legges i opplag i Rosfjorden. Men fortsatt er det ikke endelig avklart om skipet kommer.
FOTO: TORREY ENOKSEN Oljeproduk­sjonsskipe­t «OSX 1» forlot Lyngdal 9. mars. Kommunen har sagt ja til at det kan få returnere, og legges i opplag i Rosfjorden. Men fortsatt er det ikke endelig avklart om skipet kommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway