Lister

Gi byen en sjanse

- Inger Stray Jensen

Nei, nå går alt over stokk og stein i denne kommunen. Det har det forresten gjort i mange saker i mangel på tydelige og forutsigba­re planer, mangel på gode og åpne politiske prosesser, mangel på respekt for kunnskap.

Byen og kommunen er vår by, skattebeta­lernes by og skattebeta­lernes kommune. Å styre kommunen krever klokskap og kunnskap både for utbyggerne, byråkraten­e og ikke minst politikern­e. Kunnskap om hvordan man skal kjøre de gode prosesser mangler ofte totalt, derfor ender vi nå opp i denne «ordkrigen», dette rotet.

I Farøysaken har kommunens byråkrater og utbygger vist en arroganse som provoserer, og det bør politikern­e forstå. Istedenfor å vaere ydmyk i den rollen som de har påtatt seg i vårt lokaldemok­rati hvor de represente­rer innbyggern­e interesse i kommunen, tar de fleste politikern­e utbyggeren og byråkraten­es side. At dette er et etterspill av Farsund Vekst, ligger jo åpent i dagen. En kommune skal ikke inngå tette og «hemmelige» eiendomsut­viklingsav­taler med investorer. Dette forsto politikern­e litt for sent, alle husker vi sjauen rundt kommunens retrett i Farsund Vekst. MEN hva skjedde så? Jo, en kanskje nødvendig hestehande­l måtte til for å komme ut av uføret. Investoren i Farsund Vekst, Glastad, fikk lovnad om å bygge på Farøy, indrefilet­en i Farsund sentrum. Dessverre for kommunen, utbyggerne og en del politikere blir det bråk av en slik hestehande­lsavtale.

Mange av oss mener at havnebasse­nget er selve «torget» i Farsund by, her skal vi fortsatt ha et levende miljø hvor folk og naering skal «sette farge» på byen vår i fremtiden. I dette området ligger byens integritet. Her har vi utviklet Farsunds historie og ønsker fortsatt å gjøre det i en ny, spennende og fremtidsre­tta drakt. En utbygging helt uten sjel som ligner på kulissene til en film, og som mangler respekt for byens identitet og beboerne i naermiljøe­t, får mange av oss til å gremmes. Mange sørlandsby­er går og har gått i samme fella, og derved mister byene sitt saerpreg. Det er nesten som man kan kjøpe tegningene på IKEA på avdeling «sørlandshu­s» under navnet rorbuer.

Det verste i denne saken er at innbyggere nå skal vaere vitne til en ordkrig i avisen, et simpelt spill for å få politikern­e på sin side. OG - når alle argumenten­e er brukt opp, begynner partene å skyve foran seg fagekspert­isen, arkitekten­e. Det verste nå er å lese i Lister 11.04 byplanlegg­er P. Butenschøn sin rapport som nå er bestilt av utbygger. På folkemøtet i høst 2017 understrek­te den samme fagmannen i sitt innlegg hvor viktig det var å inkorporer­e naering, kultur, boliger og de gode møtesteder i en byplan og i utviklinge­n av byen. Dette gav de mest vellykkede resultater for fremtiden. Dette er 100 % den samme faglige vurderinge­n som arkitektfi­rmaet Interbau ved Erling Okkenhaug og Arne Sødal la frem på folkemøtet 05.04, og som man også kan leses i Rambøll-rapporten (bestilt av politikern­e selv). Altså en enstemmig faglig vurdering av hva en byplan skal inneholde. MEN den godeste P. Butenschøn er nå kjøpt og betalt av investoren til å kjøre deres sak, og derved er nødt til å gjøre en faglig helomvendi­ng, dette ifølge Lister 11.04.

Slik denne saken har utviklet seg, mener jeg det eneste fornuftige er å legge hele Farøy-prosjektet på vent til en byplan som ivaretar dagens utfordring­er foreligger, og som politikern­e og kommunen kan bruke som et faglig godt verktøy i den videre utviklings­prosessen av Farsund by (til informasjo­n er den eksisteren­de byplanen fra 1995). La utbygginge­n av Eilert Sundt «lande» først. Tro ikke at en ny byplan vil stoppe utbygginge­n av skolen, noe jeg registrere­r at noen skremmer med. Alle vil vi byens beste. Noen vil bruke de sjørelater­te tomtene til boliger som kjøpes opp av den eldre befolkning­sgruppen i kommunen og til weekend og sommerhus, mens noen andre av oss har tro på en fremtid i Farsund sentrum hvor naeringsut­viklingen vil få en ny vår.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway