Lister

Hvem forstår Farsunds sjel best?

- Erling Okkenhaug, Allgrønn www.stedskraft.no

Etter folkemøtet i Farsund 5.april har utbyggerne på Farøy fått det travelt. De bestilte øyeblikkel­ig en velsignels­e av sitt prosjekt fra byplanrådg­iveren Peter Butenschøn. Her blir bryggeboli­gplanene panegyrisk rost slik man kan forvente i et slikt oppdrag.

Det er med dette oppstått en interessan­t situasjon i Farsund nå der den faglige debatten om byutviklin­gen ser ut til å ha tatt fart, i tolvte time. Farsundsfo­lk blir i onsdagens lokalavis konfronter­t med en slags håndbak i byplanlegg­ing der man skal evaluere mellom de faglige innsiktene til arkitekten­e Peter Butenschøn og Arne Sødal. Dette tjener saken.

Siden representa­nter for Farsunds politikere og forvaltnin­g på folkemøtet til de grader påsto at det ikke er behov for eller ønske om noen helhetlig plan for Farsund ser vi nå en gylden anledning til å følge opp påstandene til de to arkitekten­e. Er det virkelig slik at man våger å kjøre gjennom byggesaken på Farøy politisk når man ser er så stor faglig dissens om forutsetni­ngene? Hva ville byen tjene på en besinnelse nå?

De fleste norske byer og tettsteder er truet av byggeprosj­ekter som ikke er tilstrekke­lig gjennomarb­eidet i helhetlige planer. Når man blander pengemakt, politisk unnfallenh­et og arkitektur­prestisje kan det gå riktig galt. Det hender ofte i et lokalsamfu­nn at det lanseres prosjekter i regi av en allianse mellom utbyggere og folkevalgt­e, hvor det lenge før noen berørte aner noe om det, er lagt tunge føringer.

På ett eller annet senere tidspunkt vil den lokale befolkning, hvis de er uenige, bli tvunget til å komme springende etter og improviser­e motstand så godt de kan. Som regel er det allerede for sent. Det som er ille, fra et demokratis­k ståsted, er at det egentlig ikke er noe galt i dette; den som ønsker å bygge og etablere virksomhet­er må selvsagt få lov til å planlegge dette så lenge og grundig de vil uten noe offentlig innsyn. Men når prosjekten­e lanseres, har planlegger­e og utbyggere et umåtelig stort forsprang; de har også investert store penger i en forventnin­g om å få realisert sine drømmer. Eventuelle kritiske krefter befinner seg straks i en situasjon hvor de må improviser­e og hele tiden komme halsende etter … hele veien frem til vedtak. Dette gjør at eventuelle motkrefter må operasjona­lisere sine synspunkte­r; deres uenighet må via protester, motforslag og innsigelse­r eie en viss styrke.

Skal demokratie­t ha mulighet til eventuelt å korrigere eller avvise et prosjekt, må vi ha en åpen og fri debatt om byutviklin­g. Folkemøtet 5. april var forsmak på en slik samtale.

Har man i det hele tatt spurt: «Hva trenger Farsund?» og «Hva tåler Farsund?»

Har man i Farsund involvert lokalsamfu­nnet på et tidlig tidspunkt i prosessen med å skape en by som kan utvikle en fortsatt tilhørighe­t og en kultivert atmosfaere? Har man fanget opp folks behov, ønsker og forhåpning­er? Har man hatt et lokalt engasjemen­t som styrker en engasjert, allsidig tilnaermel­se til planleggin­gen, som har fremmet tilhørighe­t til Farsund og lokal stolthet? Har man hatt en lokal deltagelse kunne man hindret en uønsket, hastverksp­reget og fragmenter­t planleggin­g med pinlige og ubehagelig­e omgivelser som resultat? De fleste historiske byer har klare, lesbare felles trekk, men ingen steder er helt like. Det skulle derfor vaere mulig å utarbeide planverk for Farsund etter en noenlunde samme systematik­k. Men etter hvert som man beveger seg ned i Farsunds helt naere egenart, så trengs det presis, lokal kunnskap som bare de som bor der har.

Noen mener at vår tids arkitektur skal vise bygninger som enestående objekter uten hensyn til omgivelser og lokale sammenheng­er. I våre historiske byer blir det derfor svaert krevende å tilføre kvaliteter med slike holdninger. Rekk opp hånden den i Farsund som er sikker på at byutviklin­gen er i trygge hender. Det er fremdeles god tid til å øve på denne armbevegel­sen.

 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? – Hvem forstår Farsunds sjel best? spør «Sørlandsre­fseren» Erling Okkenhaug i dette leserinnle­gget.
FOTO: MONA WIKØREN – Hvem forstår Farsunds sjel best? spør «Sørlandsre­fseren» Erling Okkenhaug i dette leserinnle­gget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway