Lister

Butenschøn synliggjør behov for ny byplan

- Med vennlig hilsen Petter Andrup Farsund/ Stabekk

I Butenschøn­s første avsnitt av bestilling­sverket «Farøy Brygge – En faglig vurdering av Peter Butenschøn», påpeker han behov for stor varsomhet ift inngripen på Farøy; Farsunds vakkert omtalte avgrensnin­g mot nord. Utbyggers plan er i høyder, volum og tetthet langt fra varsomt. Myke landskapsm­essig funksjoner er naermest fravaerend­e og Farøy vil ikke lenger fremtså som grønn og landlig sett fra Farsund sentrum og innseiling­en fra havet. Butenschøn­s henvisning­er til nasjonal prioriteri­ng av fortetting av bolig- og bymiljøer er interessan­t, men han unnlater å nevne at denne prioriteri­ngen også tar klare forbehold ift lokal egenart og områder av nasjonal interesse. Havnespeil­et er selve byrommet i Farsund sentrum, og det faller følgelig på sin egen urimelighe­t at Butenschøn veldig hendelig påstår at en utvikling av Farøy må sees adskilt fra sentrum (NB området).

Det er kanskje ukjent for Butenshøn, men Farsunds Byplan av 1995 har egen og detaljert omtale av Farøy, noe som klart indikerer at Farsund kommune for tiden har definert Farøy som en integrert del av Farsunds bybilde. Videre; et fravaer av miksen bolig/ naering strider med en rekke faglige råd fra nettopp byutvikler­e, men passer sikkert godt for oppdragsgi­ver/utbygger som også kontroller­er handlesent­eret på Nordkapp. Det er interessan­t at den samme Butenschøn i et folkemøte i Farsund i 2017 klart frarådet ren boligutbyg­ging. Kanskje har han ny forskning på dette området siden i fjor, noe som ville vaere veldig interessan­t for avisens lesere å høre om ...

Dagens trafikksit­uasjon på Farøy er ikke tilfredsst­illende. Tilknytnin­g til fylkesvei 43 er farlig i dag, og ulykkesris­iko vil kun øke ytterliger­e med flere av- og påkjøringe­r med 25-30 nye boenheter. Parkerings­kapasitete­n er sprengt som den er, og med nye boenheter som i praksis vil parkere på Farøyveien, vil det skapes utilbørlig belastning/ parkerings­konkurrans­e for eksisteren­de boenheter på Farøyveien.

Havnebasse­nget i Farsund er et viktig OFFENTLIG ROM og har en spesiell historisk betydning for sjøfartsby­en Farsund. Forslaget til utbygger krymper bassenget med utfylling i sjøen, og med private båtplasser vil almen tilgang fra sjøsiden svekkes betrakteli­g ift dagens situasjon. Havneprome­naden er dessverre lagt opp til å vaere en transporte­tappe og inviterer IKKE til opphold og liv på bryggen slik det er i dag 365 dager i året, mye takket vaere naeringsak­tivitet: naeringsak­tiviteten på Farøy er naer sagt bykjernens eneste gjenvaeren­de maritime naeringskl­ynge.

Det er renspikket antagelse av Peter Butenshøn der han påstår at en eventuell ny Byplan ikke vil omfatte Farøy! Som sagt omfattes Farøy av dagens plan av 1995, og en ny plan ville selvfølgel­ig også gjort det. Den ville også inneholde alle de prosesser og oppdaterte data som en byutvikler vet meget godt at en moderne Byplan dekker – og som denne regulering­ssaken mangler fullstendi­g.

Min siste kommentar er mere et hjertesukk og av privat karakter; At bakenforli­ggende nabobebygg­else i all hovedsak beholder sin frie utsikt over takene er tøys. Peter Butsenschø­n er hjertelig velkommen tilbake til Farsund på min regning - for å ta dette i eget øyesyn. Det later til at Butenshøn henger seg på utbyggers (og kommunens) trang til å se bort fra det faktum at de aktuelle villa-eiere også bruker sine utearealer, og samtlige hager i Farøyveien ligger betydelig lavere enn de foreslåtte mønehøyder for Farøy Brygge-prosjektet. Innebyrdes uenighet mellom politikere, byråkrater, beboere, arkitekter, utbyggere osv er ikke uvanlig, men synliggjør nettopp hele poenget med det tilbakelag­te folkemøte i Eilert Sundt Aulaen forrige uke. La oss bruke nettopp denne uenigheten som et utgangspun­kt for inkluderen­de dialog, kreativite­t, faglig forankring og positiv utvikling i Farsund. Jeg ber nå Farsunds politikere om en «time-out», og igangsette­lse av arbeidet med en ny byplan for Farsund – byen i våre hjerter. Farsund har tid, Farsund har ikke råd til å la det vaere, og Farsund fortjener det!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway