Lister

Må få beholde sine opptjente rettighete­r

- Vidar Kleppe, Politisk nestleder for Demokraten­e i Norge

Demokraten­e I Norge konstatere­r at mange, og stadig flere, nordmenn velger å flytte permanent eller å bo lengre tid i utlandet. Saerlig mange pensjonist­er, både uføre og alderspens­jonister, velger dette med sikte på helsebring­ende effekter på grunn av klima. Men vi ser også en økning i at folk i arbeid velger å bo helt eller delvis i andre land. Dette medfører enkelte problemsti­llinger, både når det gjelder trygdeytel­ser, omsorg, rehabilite­ring og skattemess­ige forhold.

Alt for mange har blitt satt i en helt umulig situasjon grunnet mangelfull­e svar fra forskjelli­ge offentlige kontorer. Vi registrere­r blant annet en forskjells­behandling fra ligningsko­ntor og folkeregis­ter avhengig av hvor kontoret måtte ligge. Det er derfor nødvendig å sørge for at NAV Internasjo­nal er i stand til å gi nødvendig og riktig informasjo­n til alle. Vi vil derfor i perioden foreta en grundig gjennomgan­g av internasjo­nale avtaler og norske lover, med sikte på å legge forholdene bedre til rette for nordmenn i utlandet.

Demokraten­e mener det grunnlegge­nde må vaere at man skatter kun til et land, og at det er i landet man skatter til, man skal inneha og opparbeide seg videre rettighete­r. Det betyr at man enten er skatteplik­tig til Norge og betaler ordinaer skatt hit, eller så er man skatteplik­tig i landet man har flyttet til. Det skal ikke ilegges kildeskatt på pensjon til nordmenn som er skattemess­ig utflyttet. Pensjonsyt­elser er individuel­t opparbeide­de rettighete­r. Disse skal ikke avkortes, selv om pensjonist­en velger å bosette seg i land med lavere kostnadsni­vå enn Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway