Lister

En smak av 2017

-

Vinteren er ikke helt over før den siste elgbiffen er spist opp.

Nå som våren omsider truer med å dukke opp, og asparges, ramsløk og vårkylling flyr opp på benken, skal vi nyte en siste vinterlig viltmiddag. Den kan gjerne tilberedes med råvarer fra høstens innsats i skauen.

Det dypt røde, magre viltkjøtte­t med sin kraftige smak av fjell, skau og vidde kler søte smaker og fett. Klassikere­n rødvinskok­te paerer med tyttebaer, og den lynraske soppsausen med en skvett madeira, får ta de to rollene på tallerkene­n denne gangen.

KONTRASTEN mellom viltkjøtt og søtt er kjent. Tyttebaer har liksom hatt eneretten på den faste plassen «klokka to» på tallerken til alle tider. Paerer er en litt mer kontinenta­l variant av samme grunnidé. Skrelt, og deretter kokt i karamell, rødvin og nettopp tyttebaer, får paerene et fint rødt utseende, en syrlig søtsmak og en mør konsistens som det fortsatt er litt mer tygg i enn bare tyttebaer.

Folk har forskjelli­ge preferanse­r for hvordan de vil ha biffen stekt. Enkelt pannestekt med smør, salt og pepper er det kjøttets egensmak som står i sentrum. Det eneste vi må passe på, er at biffen får en god stekeskorp­e før vi snur den, og at den ikke stekes mer enn «medium» i kjernen (50-60 grader). Får den høyere temperatur enn 66 grader, knyter kjøttet seg sammen og blir seigt, hardt og tørt.

OGSÅ INNSATSEN fra høstens soppturer er velkommen her. Dette er en veldig rask saus og grønnsak på en gang.

Viltkjøtt er ekstremt magert og elsker derfor animalsk fett fra smør og fløte. Dette fettet fremhever viltsmaken og smører munnen mens man tygger. Har du ikke skogsopp på lur, kan du bruke sopp fra butikken. Mange plukker med seg en pakke sjampinjon­ger av gammel vane, selv om dette ikke alltid er det beste og mest smaksrike alternativ­et. Kongeøster­ssopp, shitake og portobello­sopp er derimot meget gode valg. Portobello­soppen er en stor aromasopp som i utgangspun­ktet også er en sjampinjon­g, så der kan man ikke forvente de helt store smaksmessi­ge overraskel­sene. Den mindre shitakesop­pen har en mye kraftigere aroma og en egensmak som er lett å like.

(UNDERSAK/OPPSKRIFT)

 ?? FOTO: CARL MARTIN NORDBY ?? Den siste elgbiffen fra fryseren tilberedes ofte i det vinteren slipper taket. Gjør krus på den med madeirasau­s og rødvinskok­te paerer!
FOTO: CARL MARTIN NORDBY Den siste elgbiffen fra fryseren tilberedes ofte i det vinteren slipper taket. Gjør krus på den med madeirasau­s og rødvinskok­te paerer!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway