Lister

Smak av skog

- Av Knut-espen Misje / NTB

Elgen blir helt konge i selskap med riktig vin.

Mager, smaksrik elgbiff med kremet sopp og paere er som skapt for en klassisk Syrah-basert vin fra et av de tradisjone­lle områdene i Rhone. Jeg har sett meg ut en skikkelig godbit til ukas kombinasjo­n.

Det magre og intense elgkjøttet får tilført sødme og syre fra paerer og tyttebaer, mens fett, protein og umami kommer fra soppsausen. Her trenger vi en vin med smak av skog, frisk syre, saftig frukt og en del tannin. Alt dette finner vi på en av de klassiske adressene for Syrah: Cote-roti, Hermitage og Cornas.

UKAS VIN kommer fra Cornas, en appellasjo­n som alltid har kommet litt i skyggen av de mer berømte vinene fra Cote-roti og Hermitage. Dette henger sammen med at områdets viner tradisjone­lt har vaert lite tilgjengel­ige som unge. Med stram tanninstru­ktur har de trengt lang tids modning i flaske for å kunne vise seg fra sin beste side.

Cornas vinmarker danner et naturlig amfiteater som virkelig fanger solens varme, og det har i de senere år kommet til en del nye produsente­r som behersker en litt mer moderne og tilnaermel­ig vinstil. Vincent Paris er en av dem. Paris Cornas Granit 30 2015 (varenr. 4849301, kr 324,90, bestilling­sutvalg) gjaeres med stedegen gjaer fra egne vinmarker. Vinen masseres med jevnlig overpumpin­g av mosten i løpet av de cirka to ukene den gjaerer. Gjaeringst­emperature­n ligger på i overkant av 30 grader. Vinen lagres og modnes i velbrukte eikefat og tappes ufiltrert med en moderat tilsats av sulfitt.

DEN HAR ET komplekst duftbilde som passer rettens aromaprofi­l utmerket.

I munnen byr vinen på en struktur som bygger opp om og fremhever rettens egenskaper, og bildene av norsk skog forsterkes. Vår utvalgte flaske kommer fra den knallgode 2015-årgangen og kan med fordel dekanteres en drøy time før servering. Er du en tålmodig sjel, kan du også lagre denne vinen i mer enn ti år.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway