Lister

Jordmor Gabrielle

- Av Snefrid Abrahamsen

Spinds mangeårige jordmor, Gabrielle Rødland, hadde en travel og strevsom hverdag.

Gabrielle Heldaas ble født i Vigmostad, Sør-audnedal i 1867. Hun dro til Bergen for å ta jordmorutd­annelse, og søkte på en utlyst jordmorsti­lling i Spind. Hun ble ansatt i 1896, og i 1897 giftet hun seg med Martin Pettersen, Bugdøy.

De bosatte seg i Martins barndomshj­em, og ifølge folketelli­ngen i 1900 besto huslyden i Bugdøy av åtte personer. Foruten Gabrielle og Martin var følgende oppført: Martins mor, Martine, født 1833, gårdsmanns­enke, og levde av privat understøtt­else; Gabrielles mor, Thalina, født 1824, kirkesange­renke, og levde av pensjon; Lars M. Theissen, født 1865, ugift, med tittel sproglaere­r og Marie Pedersdatt­er Torsen, født 1866, med tittelen tjenestepi­ge. I 1900 var også de to eldste barna født; Petter i 1898 og Ingeborg, kalt Emma, i 1900.

Etter hvert ble det for vanskelig for Gabrielle å drive sitt virke som jordmor fra Bugdøy, så familien kjøpte gården Kålåsen av Tobias Olsen og flyttet dit i 1901.

JORDMORPRO­TOKOLLENE er tatt godt vare på av familien Pettersen, og viser travle tider for jordmor Gabrielle. Den eldste protokolle­n viser at hun i 1903 tok imot 25 barn.

Protokolle­n er slik laget at det for det meste var å fylle ut tekst og rubrikker. Foruten navn på den fødende og barnets fødselsdat­o, ble det også fylt ut for den fødendes alder, om hun var gift og hvor mange tidligere fødsler hun hadde gjennomfør­t. Høyeste tall jeg har sett der, var fjorten!

Så kommer det rubrikker om selve fødselen, og Gabrielle måtte krysse av om det var isseleie, ansiktslei­e, sete- eller fotleie, annet eller uoppgitt leie. Den siste rubrikken i denne avdelingen har som tekst: Var nogen anden Hjaelp nødvendig end at tage imod (navle) Barnet og Efterbyrde­n, hvori bestod denne Hjaelp, og af hvem blev den ydet.

Under denne rubrikken skrev Gabrielle de første årene: Navle barnet og tage imod efterbyrde­n blev udført av Gabrielle Pettersen. Så har hun skrevet «do» på det som følger nedover. Arket har plass til fjorten fødsler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway