Lister

Daglig leder for åtte butikker

På under en måned åpnet Rune Halvor Vindsetmo to Edgars Bakeri-utsalg i lister. Det er ingen tilfeldigh­et at de to ble åpnet så tett opp mot hverandre.

- Av Lars Erik Larsen

Rune Halvor Vindsetmo er daglig leder for Edgars Bakeri, som nå driver åtte butikker; de to siste i Farsund og Lyngdal.

– Produksjon­smessig for oss er den en slags dobbeltsik­ring at vi har to utsalg så naerme hverandre. Sammen bidrar de to utsalgene 100 prosent. Der slik vi ser det for oss. I Farsund vil det mørke halvåret kanskje vaere det beste , mens i det lyse halvåret er det kanskje Lyngdal som er den beste plassen å ligge. Det er ikke tilfeldig at vi gjør det sånn her. Vi har sett i Mandal at det fungerer, sier Vindsetmo, som er daglig leder og en av tre medeiere av Edgars Bakeri, som nå er oppe i åtte utsalg – fire i Mandal, en i Kristiansa­nd og en i Lindesnes, i tillegg til de to nystartede i Farsund og Lyngdal.

Denne dagen er Vindsetmo på plass i Lyngdal, hvor det foreløpig siste utsalget ble åpnet for halvannen uke siden. 47-åringen omtaler den siste måneden som hektisk med åpning både her og i Farsund.

– Heldigvis, får jeg nesten si. Det er utrolig mange gode tilbakemel­dinger, og det er kjempehygg­elig.

VINDSETMO er utdannet både bake- og konditorme­ster og har jobbet i faget siden han steg inn på det som den gang het T. Engerviks eftf. en dag i 1986 som 14-åring.

– Det var både før skole, etter skole, i helger og alle feriene. Etter handelssko­len hadde jeg tre år nordpå på et bakeri. Deretter fikk jeg tilbud om å overta bakeriet.

Da ble bakeriet, som startet opp som Lalands Bakeri i Mandal i 1906, omdøpt på nytt – denne gang til Edgars Bakeri. Navnet Edgar kommer fra Edgar Udø som ansatte Vindsetmo på T. Engerviks eftf. da Udø drev bakeriet.

– Edgars Bakeri klinger bedre enn Runes Bakeri, ler Vindsetmo. SENERE kom Kjell Rune Valand og Hans Inge Justnes med i driften. Det er denne trioen som fortsatt den dag i dag står bak bakeriet.

– Men det vi har klart å bygge opp gjennom mange år, det krever langt mer enn oss tre. Det er fantastisk­e flinke ansatte som skal ha en stor del av aeren for veksten som vi har hatt.

47-åringen høres på ingen måte ut som en mandalitt der han sitter og drikker kaffe og prater om historien til et eget firma. Det er det en naturlig årsak til.

– Det har aldri blitt til at jeg har skiftet dialekt. Jeg var syv år gammel da vi flyttet fra Honningsvå­g, like ved Nordkapp, til Lindesnes. Du kan ikke flytte stort lengre. Grunnen til at vi flyttet var at min far fikk jobb i Lindesnes Avis.

Jeg har alltid trivdes godt på Sørlandet selv og har derfor bosatt meg her, sier Vindsetmo, som bor i Mandal med kone og tre barn.

DA DET BLE KLART at Edgars skulle åpne sitt syvende utsalg, innrømmet Vindsetmo at han hadde blitt frarådet å starte opp i Farsund «fordi det har vaert vist seg vanskelig å drive noe der tidligere» , var ordene han selv brukte. Foreløpig har bakeriet motbevist rådene som kom, ifølge han selv.

– Det går bare bedre og bedre i Farsund. Jeg tror det var modent for et skifte fra det forrige konseptet til vårt.

– Jeg ser virkelig potensiale­t til å skape en samlingspl­ass, fortsetter han.

Det er dette som er en av arbeidsopp­gavene til 47-åringen: Å finne nye lokasjoner hvor konseptet han er en del av kan fungere, ifølge ham selv. Han er hemmelighe­tsfull rundt eventuelt enda flere utsalg i Lister, men utelukker det ikke.

– Det må vaere den riktige plassen. Vi har ikke noe ønsker om å bli størst mulig bare for å bli store. Ting må vaere riktig for oss.

EDGARS BAKERI er verken alene i Farsund eller Lyngdal om å selge brød og andre bakervarer. Vindsetmo uttalte før nyåpningen­e i Lister at de ønsket å spille på lag med lokale aktører – framfor å ønske at andre skulle legge ned for å gjøre konkurrans­en mindre. Han hevder at de lokale konkurrent­ene er «positive konkurrent­er».

– Vår største trussel er industrien. Det importerte. Hvis du ser på mye av det som havner på bordene rundt om i Lister og ellers, er det ikke lokale bakervarer som dominerer. Det er varer som har hatt en mye lengre reise. Hvis slike varer gjør at de ferske, lokale bakervaren­e viskes ut, er det ikke lenger behov for lokale aktørene.

– Så det er plass til dere og alle de andre lokale uten at noen må stenge dørene?

– Jeg tror det er kundene som må bevisst sine valg. Samtidig må alle lokale aktører vaere fremtidsre­ttet og finne sin nisje. Noen er flinke på glutenfrie produkter, det er ikke vi best på. Da er ikke vi redd for å sende våre kunder til de som er gode på det lokalt. Det å vaere raus skader ikke, men å vaere kjip er en større trussel. Til syvende og sist handler det om å levere kvalitet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway