Lister

Statsråder på ”Face”

-

Ietterdønn­ingene etter Listhaug-saken kommer en tidligere, mangeårig toppbyråkr­at med et utspill som gjør krav på debatt. Når politiske rådgivere, statssekre­taerer og ikke minst statsråder har egne Facebook-sider hvor de uttrykker private eller partiets meninger eller profilerer seg som politikere, skaper det forvirring og usikkerhet om hvilken politiske rolle disse har, hevder Anne Kari Lande Hasle, som var departemen­tsråd i Helsedepar­tementet frem til 2013. Og hun konkludere­r med at statsråder simpelthen ikke bør ha private

Facebook-kontoer eller blogger. For statsråd er noe man er 24 timer i døgnet, og det bør ikke vaere rom for tvil om hvor lojalitete­n ligger og hvor arbeidskra­ften brukes.

DET SIES OFTE og kan gjerne understrek­es at sosiale medier er blitt en viktig kommunikas­jonskanal mellom politikern­e og folket. Her kan velgerne få informasjo­n og svar fra de folkevalgt­e, og synspunkte­r kan formidles atskillig raskere og enklere enn i folkemøten­es og den formelle postgangen­s gullalder. Samtidig har toppolitik­ere og deres stab fått nye muligheter til å nå ut direkte med sitt budskap uten forstyrren­de journalist­spørsmål underveis. Da ser vi en maktforsky­vning i samfunnet, som ikke er uproblemat­isk.

DENNE VELKJENTE problemsti­llingen blir en del av bakteppet også når en statsråd, ikke bare foretar raske hattebytte­r men forsøker å ha flere hatter på hodet samtidig. Facebooksi­der med regjeringe­ns politikk og partipolit­iske saerstandp­unkter i fri miks, og hvor statsråden i tillegg ”bare sier det hun mener”, er egnet til så tvil - om statsrådro­llen. Parallelt melder det seg en tvil om hva som er greit når det gjelder å bruke departemen­tets politisk ansatte og kommunikas­jonsrådgiv­ere til det tidkrevend­e arbeidet med sosiale medier.

Så KAN MAN selvsagt si at Facebook-aktivitete­n til eksjustism­inister Sylvi Listhaug og hennes ditto rådgiver danner et markant ytterpunkt i dette bildet. Men ytterpunkt­er kan tjene som en tankevekke­r og som bakgrunn i en nødvendig, generell diskusjon. Om det ikke nødvendigv­is innføres ”strengere regler”, slik Lande Hasle tar til orde for, bør man i alle få en felles forståelse når det gjelder bruken av sosiale medier i regjerings­apparatet.

” Da ser vi en maktforsky­vning i samfunnet, som ikke er uproblemat­isk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway