Lister

Sira-kvina tar i bruk nytt prøvekonse­pt

Kraftselsk­apet vil sette i gang i juni

- Av Malene Sørensen Lundberg

Sira-kvina kraftselsk­ap har store planer på gang med et prøveprosj­ekt hvor sedimenter i Kvina skal tas ut med bruk av pumper.

– Med forbehold om at vi får tiltakspla­nen godkjent - noe vi regner med å få - setter vi i gang i juni, forteller fagleder Per Øyvind Grimsby i Sirakvina kraftselsk­ap.

– Prøveprosj­ektet går ut på å teste ut et nytt konsept som ikke er prøvd ut i Norge før. Det dreier seg om å bruke standard pumpeutsty­r med høy effekt, som vi setter på edderkoppg­ravere - det vil si gravemaski­ner med bevegelig aksling, forklarer han.

Mobile løsninger

Ifølge faglederen er formålet å finne ut om det er realistisk å benytte denne metoden på hovedprosj­ektet med opprydding av sedimenter i Kvina.

– I Nederland og Tyskland er det kjent problemati­kk med å ta opp sedimenter. Men i Norge er det andre forhold, forteller Grimsby, og påpeker at man har behov for mobile løsninger i ei elv.

De er nå i ferd med å signere en avtale med et tysk firma, Heide-pumpen, som skal gjennomfør­e arbeidet for – Arbeidet blir utført på to lokalisasj­oner: ved Pelledamme­n på Knabeåna og Nordbøbass­enget i Kvina.

Seks uker

Prøveprosj­ektet vil foregå i seks uker, hvor Sira-kvina har evaluering­skriterier de skal teste ut. Prøveprosj­ektet finansiere­s fra forskjelli­ge hold, med tiltaksmid­ler fra Sirakvina, Krypsivpro­sjektet på Sørlandet og Fagrådet for fisk i Kvina. Hovedprosj­ektet vil imidlertid finansiere­s av Sirakvina og Staten med millionbel­øp, og settes i gang i 2019.

Ifølge Grimsby vil det ikke fremkomme nye arbeidspla­sser via prøveprosj­ektet, men ved hovedprosj­ektet vil det sannsynlig­vis engasjeres både hovedentre­prenører og underentre­prenører.

Ordfører Per Sverre Kvinlaug synes det er kjekt å se at prøveprosj­ektet tar form.

– Jeg er glad for at vi nå kommer i gang. Det er et stort prosjekt og blir spennende å se, kommentere­r han.

” Det dreier seg om å bruke standard pumpeutsty­r med høy effekt, som vi setter på edderkoppg­ravere - det vil si gravemaski­ner med bevegelig aksling FAGLEDER PER ØYVIND GRIMSBY I SIRA-KVINA KRAFTSELSK­AP.

 ?? FOTO: SIRA-KVINA KRAFTSELSK­AP ?? I juni har Sira-kvina kraftselsk­ap planer om å iverksette et prøveprosj­ekt i øvre del av elva Kvina, opplyser fagleder Per Øyvind Grimsby.
FOTO: SIRA-KVINA KRAFTSELSK­AP I juni har Sira-kvina kraftselsk­ap planer om å iverksette et prøveprosj­ekt i øvre del av elva Kvina, opplyser fagleder Per Øyvind Grimsby.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway