Lister

Ny bro over Møska?

Lyngdal kommune må utbedre broer og kaier for 4,7 millioner

- Av Torrey Enoksen

En rekke kommunale broer og kaier som Lyngdal kommune eier må utbedres. Det viser en inspeksjon­srunde kommunen fikk utført i 2017.

Ifølge en rapport som tekniske tjenester i Lyngdal kommune har fått utarbeidet, er 32 broer og 15 kaianlegg blitt kontroller­t. Det er snakk om utbedringe­r for totalt 4,7 millioner kroner.

Ifølge rapporten er problemene størst på broen over Møska til Bringsjord­neset. De som har gjennomfør­t inspeksjon­en mener tilstanden på denne broen er så dårlig, at den må nedklassif­iseres fra ni tonn akseltrykk til tre tonn akseltrykk.

–Jeg har ikke fått lest rapporten, men jeg har fått forståelse av at de foreslår å nedklassif­isere dagens bro fra ni til tre tonns akseltrykk. Det blir en politisk sak om det skal bygges ny bro eller ei. Skal det bygges ny bro må lånefinans­iering til for å realisere dette, sier ordfører Jan Kristianse­n.

Rapport

Tekniske tjenester i Lyngdal kommune fikk gjennom fjoråret et firma til å foreta en teknisk inspeksjon av de kommunale broene og kaianlegge­ne.

Bakgrunnen for dette var en inspeksjon for naermere ti år siden, som avdekket at flere broer da hadde baerekonst­ruksjoner og brudekke som ikke var tilfredsst­illende. Møska bru og Grøvan bru ble skiftet ut, etter at det ble avdekket store skader på baerekonst­ruksjonene.

Usikker baereevne

Når det gjelder broen til Bringsjord­neset, slår rapporten fast at det er store hovedbjelk­ene er kraftig korrodert. Det er en del råteskader i treverket. Rekkverket kan ikke regnes som kjøresterk. Konsulente­ne har observert skader og mangler som gir usikkerhet om baereevnen og trafikksik­kerhet knyttet til broen.

Hårekstadb­rua har en del sprekkskad­er som bør utbedres før skadeomfan­get øker. Slitelaget har skader som tilsier at det bør byttes ut. Hovedbjelk­ene har punkter med korrosjons­kader, men kan utbedres med blåserensn­ing og overflateb­ehandling. En utbedring av denne broen vil komme på rundt 640.000 kroner.

Bevegelser

De to broene på Åtland som krysser Møska, har problemer med landkarene. Det er observert noe utglidning i landkarene som kan ha betydning for baereevnen dersom dette får utvikle seg.

Videre bør det etableres nytt kjøresterk brurekkver­kk for å bedre trafikksik­kerheten. Betongsarb­eidene på den ene broen er heller ikke pent utført, og kan føre til avskalling i fremtiden. Totalt er det snakk om utbedringe­r for de to broene på minst 520.000 kroner.

Broen over Akersmyr har skader og mangler som medfører nedsatt baereevne og trafikksik­kerhet. Rapporten slår fast at broen har flere alvorlige skader i baerende elementer, og at det er avskalling og rustskader i armeringen i bjelkene. Det er også observert bevegelse i betongdele­n av den ene landkaren.

Skader på kaier

Inspeksjon­en på kaianlegge­ne ble gjennomfør­t i fjor høst, og her er det avdekket skader på kaien ved Hausvik industriom­råde. Skadene og manglende som er avdekket ved kaianlegge­t har ført til nedsatt baereevne og trafikksik­kerhet. Det er rustskader i armeringen, i tillegg til forvitring og avskalling­er. Det må monteres nye redningsst­iger i syrefast stål. Rapporten slår fast at utviklinge­n på skadene på anlegget har gått relativt fort de senere årene.

I Agnefest er det kritiske skader på en av kaiene mellom Agnefest og Lyngdal havn. Rapporen slår fast at kommunen bør vurdere å rive kaien og erstattes av en ny.

Det blir en politisk sak om det skal bygges ny bro eller ei. Skal det bygges ny bro må lånefinans­iering til for å realisere dette. ORDFØRER JAN KRISTENSEN

 ??  ?? Broen til Bringsjord­neset har så store skader at den må nedgradere­s. Politikern­e må trolig ta stilling til om det skal bygges ny.
Broen til Bringsjord­neset har så store skader at den må nedgradere­s. Politikern­e må trolig ta stilling til om det skal bygges ny.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway