Lister

Oversikt over gjeld

-

NI første omgang er det grunn til å hilse de nye portalene velkommen.

å kommer verktøyet som gir bankene oversikt over den gjelden lånesøkere måtte ha på forbrukslå­n og kredittkor­t. Det er på høy tid. Denne typen gjeld har hatt en urovekkend­e vekst i senere år, urovekkend­e først og fremst for de låntagerne som har bygd seg opp en større gjeld enn de burde. Dyre forbrukslå­n alene summerer seg til rundt 90 milliarder kroner. En viss andel av lånevekste­n viser seg å bli brukt til å betale gjeld hos andre utlånere. Å ta opp forbrukslå­n for å klare egenandels­kravet til boliglån, er heller intet ukjent fenomen.

Ei heller at løpende forbruk finansiere­s med forbrukslå­n når boliggjeld­en gir en trang privatøkon­omi. Med slike innslag i bildet blir gjeldsveks­ten urovekkend­e også for stabilitet­en i samfunnsøk­onomien.

DET BURDE etter hvert vaere unødvendig å minne om at langvarig, historisk lav boligrente ikke betyr at tilstanden vil vare evig. Tvert imot kommer nå signalene om en moderat oppstignin­g fra det historiske dypet. Det store flertall har god kontroll på sin boligøkono­mi. Men balanserer man på en knivsegg, eller har passert balansepun­ktet, er det som en regel en tvilsom problemløs­ning å låne mer fra alternativ­e kilder til renter som snarere er historisk høye.

BRANSJEORG­ANISASJONE­N Finans Norge presentert­e nylig den Gjeldsport­alen man har på beddingen. Med denne oversikten skal banker og andre kredittilb­ydere kunne foreta en mer grundig vurdering av sine lånesøkere. Dette gjøres jo allerede når folk søker boliglån, men hittil på et ufullstend­ig grunnlag. Halvannet år er gått siden regjeringe­n sendte ut et opplegg på høring, og Stortinget har nylig gitt det nødvendige lovgrunnla­get for også å kunne få kredittkor­tgjelde og forbrukslå­n med i vurderinge­n.

FINANSNAER­INGEN ønsker at gjeldsport­alene etter hvert skal kunne fange opp alle typer gjeld, sikret og usikret, som kundene sitter med. Her får myndighete­ne vurdere behovene opp mot andre hensyn. Samtidig bør man ha en løpende vurdering av tilbudene innen forbrukslå­n og kredittkor­t, om skjerpelse­ne fungerer etter forutsetni­ngene – eller om det fortsatt gis for mye rom til «kjøp nå, betal en annen gang» (til rekordhøy rente). Men i første omgang er det grunn til å hilse de nye portalene velkommen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway