Lister

Arkeologis­k kartleggin­g

Vurderer ny E39 fra Mandalselv­a til Herdal

- Av Svein Morten Havaas

Nye Veier har varslet arkeologis­k kartleggin­gsarbeid for å kunne vurdere realismen i alternativ E39-korridor mellom Mandalselv­a og Herdal i Lyngdal.

En mulig tilførsels­vei til Tredal og Osestad i Lindesnes omfattes også av varselet.

– Måten arbeidet organisere­s på er ny, og hensikten er å få til en effektiv og god gjennomfør­ing av undersøkel­sene, forklarer prosjektle­der i Nye Veier, Håkon Lohne.

Grunneiere som er berørt av kartleggin­gen har allerede mottatt brev i posten. I brevet er arbeidet og prosessen beskrevet. Prosjektle­deren legger vekt på at Nye Veier ikke har tatt avgjørelse­r på hvor ny E39 skal plasseres i landskapet.

– Vi ønsker å presisere at Nye Veier ikke har bestemt hvor veilinja går. Det er en risiko for at vi treffer på hindringer som gjør at vi ikke kan gå videre med arbeid i aktuelt område. Derfor begynner vi der vi mener det er sikrest av veien kommer. Konkret betyr det at undersøkel­sesarbeide­t starter opp i Herdal i Lyngdal, forklarer Lohne.

Før sommerferi­en

Man skal nå gjennom en planfase hvor Nye Veier er opptatt av bred medvirknin­g fra både grunneiere og andre interesseo­rganisasjo­ner. Det skal også utarbeides en konsekvens­utredning.

– Det er rimelig å tro at folk vil se aktivitet på aktuelle steder før sommerferi­en, kommentere­r Lohne.

Nye Veier, som ansvarlig tiltakshav­er, er pålagt å undersøke om tiltaket vil virke inn på automatisk fredete kulturminn­er (Lov om kulturminn­er av 9. juni 1978, § 9).

Undersøkel­sene vil skje innenfor et areal som permanent eller midlertidi­g kan bli berørt av veiutbyggi­ngen. Eiendommer som ligger innenfor dette området blir berørt av slikt nødvendig undersøkel­sesarbeid.

Fylkeskons­ervatoren

Ansvarlig for de arkeologis­ke undersøkel­sene er arkeolog Ghattas Jeries Sayej fra Fylkeskons­ervatoren i Vest-agder fylkeskomm­une. Undersøkel­sene vil bli foretatt av arkeologer som vandrer og prøvestikk­er i de berørte områdene for å kartlegge og avklare eventuelle behov for naermere undersøkel­ser. Ved behov vil det utføres utgravinge­r med gravemaski­n, såkalt sjakting.

– De arkeologis­ke undersøkel­sene vil bli gjennomfør­t på en så skånsom måte som mulig. Vi vil blant annet registrere eventuelle kabler, vannlednin­ger og så videre. Naermere dialog og informasjo­n om den planlagte sjaktingen vil skje direkte med den enkelte berørte og det vil vaere mulig å avtale befaring i forkant dersom du ønsker dette, forklarer Lohne.

Erstatning

Ved sjakting på dyrka mark vil matjordlag­et bli lagt til side med gravemaski­n etter et visst mønster, slik at eventuelle spor etter fornminner kommer til syne. Etter registreri­ngen vil matjordlag­et bli lagt tilbake. Omfanget av hvor stort areal som blir avdekket vil vaere avhengig av eventuelle funn og bli bestemt på stedet.

–Vi vil tilstrebe å gjennomfør­e de arkeologis­ke undersøkel­sene på et tidspunkt og på en slik måte at de driftsmess­ige konsekvens­ene for eiendommen blir minst mulig, sier Lohne.

Til tross for dette, kan gjennomfør­ingen av undersøkel­sene påføre grunneiere­n et økonomisk tap. De som mener å lide økonomisk tap som følge av skader og ulemper knyttet til utgravings­arbeidet, kan kreve dette erstattet av Nye Veier.

De eiere som blir berørt av sjakting vil bli kontaktet naermere før arbeidene igangsette­s.

 ?? FOTO: NYE VEIER ?? Illustrasj­onen viser hvilken strekning som nå skal undersøkes. Linja strekker seg over kommunene Mandal, Lindesnes og Lyngdal.
FOTO: NYE VEIER Illustrasj­onen viser hvilken strekning som nå skal undersøkes. Linja strekker seg over kommunene Mandal, Lindesnes og Lyngdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway