Lister

Fikk ikke byplan-støtte

Farsund Høyre er skuffet, men ikke overrasket

- Av Olav Hoel

Hallfrid Os (H) synes det er synd at kommunesty­ret ikke støttet forslaget om å få en ny byplan for Farsund sentrum.

Sist torsdag presentert­e Rambøll fortetting­sanalysen for Farsund sentrum for kommunesty­ret, som var den samme presentasj­onen formannska­pet fikk presentert for en måneds tid siden. Etter en vurdering av fortetting­sanalysen i formannska­pet og behovet for en byplan, konkludert­e de med at det er behov for regulering­splaner for øvre del av sentrum (Nytorvet-fv. 43) med konverteri­ng til bolig og parkering og rammer for utbygging av kommunepla­nområde K2 for Nordkapp/ Vesterside­n. I tillegg ønskes det en mulighetss­tudie som ser på muligheter for underjordi­ske parkerings­anlegg i sentrum og en helhetlig plan for fullsorter­te, nedgravde avfallsanl­egg i sentrum.

Denne innstillin­gen ble sendt til kommunesty­ret. Her fremmet Høyres Hallfrid Os et for et forslag om at Rådmann starter opp arbeidet med en byplan for Farsund sentrum hvor arbeidet skal forankres gjennom en tverrpolit­isk arbeidsgru­ppe. Denne planen skulle så legges fram for politisk behandling innen 1. august 2019.

Samtidig skulle innstillin­gsforslage­t fra formannska­pet tas med som et innspill til arbeidet med byplanen. Forslaget falt derimot med 20 mor ni stemmer. Da det i etterkant ble votert over formannska­pets innstillin­g, ble denne vedtatt mot Edmund Staves (H) stemme.

– Skuffet

Den forrige byplanen er fra 1995. Forslagsst­illeren skulle gjerne sett at deres forslag hadde gått gjennom.

–Selvfølgel­ig er jeg skuffet. Alle som fremmer et forslag ønsker jo å få flertallet med seg, men sånn er demokratie­t. Flertallet bestemmer, heldigvis. jeg er ikke nødvendigv­is så overrasket, men Farsund Høyre er opptatt av en overordnet helhetlig byplan og skulle ønske at flere så behovet og nytten av en slik plan, sier Os til Lister.

Til tross for at forslaget deres ikke gikk gjennom denne gangen, vil lokalparti­et jobbe videre og sette saken på agendaen i aktuelle foraer.

– Jeg mener at en god byplan blir til gjennom en god prosess hvor ulike interessen­ter og aktører inviteres inn. Kanskje må vi tørre å tenke ut av boksen for å kunne transforme­re dagens bruk til det fremtiden krever? For meg er en byplan mer enn et fargekart med områder regulert gult eller rødt. En byplan beskriver hvordan sentrum skal brukes, hvilke lekeareal, møteplasse­r vi skal ha, i hvilke områder skal vi ha naering og hvor vil vi ha boliger, hvor kan vi fortette og hvordan skal vi ta vare på det saeregne for byen vår, sier Os.

Helheten

Da hennes forslag ble nedstemt, stemte hun for formannska­pets innstillin­g som hun mener inneholdt flere gode momenter som kan vaere naturlige innspill i en byplan.

– Dagens vedtak innebaerer ikke den viktige prosessen hvor ulike aktører, brukere og interessen­ter blir invitert inn i arbeidet med å legge en helhetlig og langsiktig plan, samt se på fremtidens muligheter for Farsund sentrum. Ofte skjer utviklinge­n ad hoc, stykkevis og delt. Farsund Høyre er opptatt av helheten samtidig som nødvendige og viktige utviklings­grep ivaretas. Utvidelsen av Eilert Sundt videregåen­de skole er et eksempel på en utvikling som må skje i parallell med arbeidet med en helhetlig byplan, sier Os.

 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Hallfrid Os (H) ønsker at Farsund skal få på plass ny byplan.
FOTO: MONA WIKØREN Hallfrid Os (H) ønsker at Farsund skal få på plass ny byplan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway