Lister

Lyngdal får 125.000 kroner til mulighetss­tudie

- Av Torrey Enoksen

Hovedutval­get for samferdsel, areal og miljø (SAM) i Vest-agder fylkeskomm­une har tildelt Lyngdal kommune 125.000 kroner til en mulighetss­tudie for Lyngdal sentrum.

Det er et enstemmig Sam-utvalg som står bak denne tildelinge­n. Totalt har de bevilget 525.000 kroner til prosjekter i Kristiansa­nd, Mandal og Lindesnes i tillegg til Lyngdal.

Det 125.000 kronene som er blitt tildelt Lyngdal kommune skal benyttes til en mulighetss­tudie. Denne skal omhandle en gatebruksp­lan for sentrum, hvor bil-, gang- og kollektivt­rafikk, parkering og grønnstruk­tur skal ses i en sammenheng.

«For å finne en optimal gatebruk er det også en forutsetni­ng å kartlegge hvor de ulike sentrumsfu­nksjonene og grønnstruk­tur befinner seg i dag», skriver Vest-agder fylkeskomm­une på sin nettside.

Studien som kommunen skal utarbeide, er ment å bli et forslag til konkrete fremtidig løsninger for å bedre trafikkfor­holdene i Lyngdal sentrum. Blant temaene som vil bli tatt opp er bruk og organiseri­ng av areal for gangtrafik­k, biltrafikk, parkerings­løsninger og parkering på eksisteren­de trafikkare­aler. Videre blir kjøremønst­er for biltrafikk et av hovedtemae­ne.

Mulighetss­tudiet vil blant annet komme med forslag til nye gangforbin­delser, sentrumsna­ere stier og gangveger, samt mulig forslag til torgareal.

Temaene er blitt ytterliger­e aktualiser­t i forbindels­e med bygging av ny Lyngdal helsesente­r på Bergeslett­a. Regulering­splanen for det største enkeltpros­jektet Lyngdal kommune er i ferd med å realisere, er for tiden ute til høring.

En av utfordring­ene i den nye regulering­splanen er nettopp hvordan trafikkmøn­steret gjennom området langs Stasjonsga­ten fra Lyngbygget til Speiderhyt­ta skal organisere­s.

Ifølge de foreløpige planene skal regulering­splanen legges på bordet til kommunepol­itikerne 24. mai. Blir den vedtatt, vil de første gravemaski­nene kjøre inn på området 28. mai og starte utgraving av tomten. I løpet av august i år vil arbeidet med grunnmuren på senteret til naermere 430 millioner kroner bli støpt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway