Lister

Innfører frilufts-sfo

Haegebosta­d kommune med nytt tilbud på onsdagene

- Av Tom Arild Støle

Fra neste skoleår vil barna i Haegebosta­d få tilbud om en skolefriti­dsordning (SFO) der friluftsli­v har en sentral rolle.

– Vi er spent på søknadsmen­gden, og vi håper det skal bli et attraktivt tilbud. Fristen for å søke går ut 20. april, men vi er ganske sikre på at vi skal få nok søkere til at vi får etablert et tilbud, sier Haegebosta­ds ordfører Margrethe Handeland.

Firedagers skoleuke

Politikern­e i Haegebosta­d vedtok i fjor å videreføre firedagers skoleuke for elever fra 1.-3. klasse. Samtidig ble det vedtatt å forsøke å få til et prosjekt med aktivitets-sfo på onsdagene, for å gi barna et tilbud med vekt på fysisk aktivitet.

Det er dette som nå har endt ut med at man vil sette i gang en såkalt frilufts-sfo på onsdagene, med Tingvatn fornminnep­ark som base.

I dag er det ingen Sfo-ordning i Haegebosta­d for de minste elevene på onsdagene.

– Vi gjør dette først og fremst for å gi et godt tilbud for barn med firedagers skoleuke, slik at de har et godt alternativ den femte virkedagen, og at foresatte kan styre arbeidstid­en sin uavhengig av at man har firedagers skoleuke, forklarer Handeland.

På tur

Tanken er at barna på friluftssf­o tre onsdager i måneden skal på tur rundt om i kommunen, og få opplaering innen tur og friluftsli­v, ski, fiske, skøyte og ski. Den fjerde onsdagen i måneden er planen å reise til et sted i Lister-regionen.

– Det er ganske vanlig rundt omkring med Sfo-tilbud innen idrett. Men jeg kjenner ikke til at det finnes egne Sfo-tilbud for friluftsli­v i regionen. I Haegebosta­d har vi god tilgang på natur, og vi tenker at det er viktig å laere barna i kommunen å ta i bruk de muligheten­e naermiljøe­t har av friluftsli­v. Dette er også et spennende tilbud overfor de med utenlandsk bakgrunn, sier Margrethe Handeland.

Håpet er ifølge ordføreren at det nye Sfo-tilbudet kan vaere med og øke bostedsatt­raktivitet­en på sikt i Haegebosta­d.

– Og så er det posititvt for folkehelse­n. Vi ønsker å vise barna hvilken glede og hvilke muligheter friluftsli­v kan gi, og at de kan videreform­idle dette til resten av sin familie, legger hun til.

To skoler

Sfo-tilbudet på onsdagene er et felles tilbud både for elever fra Kollemo skole og fra Eiken skule. De andre dagene i uken har de to skolene sine egne Sfo-tilbud.

Tingvatn fornminnep­ark, som skal brukes som base for Sfo-tilbudet, vil også bidra med å formidle historie og gamle håndverkst­radisjoner. Fornminnep­arkens steds- og formidling­sansvarlig­e Katja Regevik vil ha en aktiv rolle i prosjektet, i tillegg til kommunens pedagogisk­e rådgiver Malin Stokkeland.

Også Vest-agder fylkeskomm­une er involvert i Sfo-prosjektet. De skal bruke det i forsknings­sammenheng, og knytte det opp mot andre kommuner som har firedagers skoleuke.

 ??  ?? Haegebosta­dordfører Margrethe Handeland vil tilby barna i kommunen frilufts-sfo fra neste skoleår.
Haegebosta­dordfører Margrethe Handeland vil tilby barna i kommunen frilufts-sfo fra neste skoleår.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway