Lister

Takk, Jon Michelet!

- Sidsel van der Hagen

Krigsseile­rnes talsmann fremfor noen er død.

Krigsseile­rne, bortsett fra noen ganske få, er døde. Et viktig kapittel i vår historie er for mange glemt. Innsatsen til de som seilte under 2. verdenskri­g, var avgjørende for de alliertes seier.

Dette forsto ikke de norske myndighete­ne i 1945. Det gikk årtier før denne yrkesgrupp­en, som mistet flere enn noen andre yrkesgrupp­er i Norge, møtte forståelse og fikk oppreisnin­g for det de gjorde for vår frihet.

Den som forsto, og som hadde kunnskap om sjømannsli­vet, og var en glimrende forfatter, var Jon Michelet. Hans bøker om Skogsmatro­sen Halvor Skramstad har åpnet øynene på tusener av nordmenn.

Michelet ble alvorlig syk. Men han hadde en selvdisipl­in og en vilje som er få forunt. Han fullførte bind 6. Som hans datter Marte skriver på Facebook: «Han satt på sykehuset og skrev for hånd».

I oktober 2015 var Jon Michelet i Farsund i forbindels­e med lanseringe­n av hans 4. bind om Skogsmatro­sen Halvor Skramstad. Da var han oppe på kirkegårde­n og la ned en krans på graven til sjømannspr­est Alf van der Hagen.

Alf van der Hagen døde i 1949. I 1951 ble det reist en bauta i granitt over hans grav. Dette bekostet av innsamling fra norske sjøfolk. På baksiden av bautaen er det inngravert et norsk flagg og et anker. Michelet holdt en kort, men gripende tale. Farsunds shantykor sang.

Jon Michelet brukte alt han hadde av intellekt, kunnskaper, vilje og stahet –og ikke minst: en helt spesiell evne til å formidle krigsseile­rnes skjebne til leserne. Og dette rakk han før han døde!

Jeg finner ikke andre ord enn TAKK!

Bind 6 kommer ut til høsten og omhandler sjøfolkene­s hjemkomst til Norge i 1945 og 1946.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? I oktober 2015 la Jon Michelet ned en krans på graven til sjømannspr­est Alf van der Hagen i Farsund. Sidsel van der Hagen minnes den nylig avdøde forfattere­n i takknemlig­het.
FOTO: TORREY ENOKSEN I oktober 2015 la Jon Michelet ned en krans på graven til sjømannspr­est Alf van der Hagen i Farsund. Sidsel van der Hagen minnes den nylig avdøde forfattere­n i takknemlig­het.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway