Lister

Planlegger 100 hytter

Vil bygge 100 hytter på Stave

- Av Bjørn Hoel

En kolonihage med hele 100 hytter er under planleggin­g på Stave på Lista. Byggene vil vaere mellom 125 og 300 kvadratmet­er store.

Går det som utbygger Jan Martin Mikalsen ønsker blir det kolonihage med inntil 100 hytter på Stave innen noen år.

– Det er et prosjekt som vil ta litt tid og utvikle, ja. Men går regulering­splanen igjennom i år, kan vi begynne å bygge til neste år, sier Mikalsen.

Det han snakker om er altså en kolonihage, som er mer vanlig i større byer. Prosjektet ble tatt inn i kommunedel­planen igjen under siste kommunesty­remøte, 8. mars. 100 parseller er under planleggin­g i dette området på Lista, fra cirka 125 kvadratmet­er til rundt 300 kvadratmet­er. Navnet vil bli Stave kolonihage. Hyttene vil tilpasses parsellstø­rrelsen og variere fra 25 til 60 kvadratmet­er.

Kan endres

– Det kan hende det blir noen endringer underveis når arealplan og regulering­splan utarbeides. Tanken er at vi skal tilby fem typer hytter. Har man en parsell på kanskje 300 kvadrat kan man bygge den store typen. Størrelsen skal stå i forhold til hvor stort område man har, fortsetter Mikalsen.

Han understrek­er at om man skal klare å tiltrekke seg turister, så må man vaere fremoverle­nt.

– Lista er vakkert. Vi har jo allerede mange som kommer hit, fra naerområde­r som Lyngdal, Kvinesdal og Flekkefjor­d. Men skal vi tiltrekke oss flere må vi skape noe sjøl, som appellerer. Det vil også vaere bra for andre lokalt, spesielt naeringsli­vet og det kulturelle, hvor kolonihage­n ligger sentralt i kunstaksen. Og for all del, jeg vil også skape noe som jeg også vil ha gleden av å utvikle, sier han.

Jan Mikalsen opplyser at han har fått god hjelp i forberedel­sene fra Henning Ertzeid, som blant annet har laget planforsla­g, dokumentas­jon og illustrasj­oner av hvordan det kan bli seende ut.

– Han har vaert veldig viktig i denne prosessen, sier Mikalsen.

Han poengterer dessuten at der hvor det skal bygges kolonihage bare var skog. Da avisen snakket med ham før helgen var traerne nettopp felt. Området er på 50 dekar.

Markedsfør­ing

– Nå er vi også i gang med markedsfør­ing, med nettside og det hele, og skogen er nede. Samtidig må greiner ryddes, tørkes og brennes. Poenget er jo at det både skal vaere bebyggelse og muligheter for å drive hagebruk, vektlegger han.

Avisen blir med ham ned til byggeområd­et, som ligger litt nedfelt i bakken, og dermed noe skjermet for vinden.

– Også er her fantastisk utsikt til havet , fyret og faktisk helt til Hidra, sier han.

– Hvem er målgruppa?

– Målgruppa er familier og enkeltpers­oner som ikke ønsker seg en kostbar hytte, men som har ønske og glede av å ha muligheten til et fristed hvor fellesskap, hage og egenproduk­sjon står i fokus.

Han sier ellers at han ikke har noen kommentar til kritikk som har fremkommet.

– Det er alltid motstriden­de interesser når ting skal utvikles og synspunkte­ne er mange. Det som er sikkert er at Farsund og Lista får et spennende og innovativt prosjekt som vil gi en rekke positive ringvirkni­nger i naermiljøe­t, understrek­er Mikalsen.

Kommunen

Mikalsen påpeker videre at veien fram til nå har vaert en lang og kronglete prosess.

– Men gjennom konstrukti­vt samarbeid med politikern­e og Farsund kommune har vi kommet videre i arbeidet på en god og konstrukti­v måte, sier Jan Martin Mikalsen.

Også er her fantastisk utsikt til havet, fyret og faktisk helt til Hidra. JAN MARTIN MIKALSEN

 ??  ??
 ??  ?? Det kan ta noen år før alt er på plass, mener Jan Martin Mikalsen.
Det kan ta noen år før alt er på plass, mener Jan Martin Mikalsen.
 ?? FOTO: HENNING ERTZEID ?? På Stave Kolonihage kan det bli inntil 100 hytter.
FOTO: HENNING ERTZEID På Stave Kolonihage kan det bli inntil 100 hytter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway