Lister

Simulerte trafikkuly­kke

Sterke inntrykk på den årlige trafikkdag­en Simulerte ulykke

- Av Vidar Falkum

Den årlige trafikkdag­en på Lista ser ikke ut til å gå av mote med det første.

– Det er ganske spennende å se hvordan de fikser, retter opp og ordner. Det handler mye om tida, sier Ali Hossein Ghnbari.

18-åringen fra Eilert Sundt videregåen­de skole studiested Lyngdal var en av rundt 330 elever - de fleste av dem russ fra Farsund, Lista og Lyngdal - som deltok på trafikkdag­en i Lista fly- og naeringspa­rk onsdag.

Ghnbari tar selv sertifikat­et for tiden, og på spørsmål om den simulerte ulykken gjorde inntrykk, kom svaret raskt.

– Ja, det gjør jo det.

– Mer realistisk

Den tradisjons­rike trafikkdag­en har vaert et årlig innslag for avgangsele­vene i distriktet i naermere 30 år.

Lars Versland fra Statens vegvesen har vaert en trådtrekke­r på dagen i 18 år. Han har fortsatt troen på det forebyggen­de aspektet ved trafikkdag­en.

– Denne dagen er litt annerledes enn en skoledag i klasseromm­et. Vel kan elevene se på ulykker på Youtube i dag, men det blir mer realistisk når de får vaere til stede under en virkelig kollisjon. Det gir mer varige inntrykk, mener Lars Versland.

Han sier at tilbakemel­dingene de får fra elevene er av en slik art at de velger å fortsette med dagen, som er et samarbeid mellom Statens vegvesen, nødetatene, Trygg trafikk, Nullvisjon­en og skolene.

– Min rolle er å tørrprate når det trengs, kommentere­r Lars Versland med et smil.

Så smeller det

Og nettopp tørrprate måtte han flere ganger onsdag. Først mens man forsøkte å få til en defekt sikring på bilen som skulle fjernstyre­s inn i to parkerte biler i 50 km/t. Så da det var gjentatte problemer med en airbag som skulle sprenges i luften. Da var Verslands tørre vitser gode å ha for å holde humøret oppe blant elevene.

Når først bilen kommer i svev, tar det få sekunder før den kraesjer inn i de to andre med et smell. Så blir tre skadde personer - spilt av elever - plassert ut i og utenfor ulykkesbil­ene. En fjerde bil kommer kjørende, der sitter noen russ som er første utenforstå­ende som ankommer ulykkesste­det. De viser de fremmøtte hvordan de skal oppføre seg og hva de skal gjøre. Noen minutter høres sirener og blålys blinker i det fjerne. Politiet, ambulansep­ersonell og brannmanns­kaper er på plass og fyller hver sin rolle. Redningsar­beidet er i fullt gang.

En jente kan hjelpes for egen bein inn i ambulansen mens en annen må skjaeres ut av bilen før hun trilles bort på båre. Den tredje jenta går det ikke så bra med.

– Hun er død, konstatere­r en fra ambulansen, og jenta dekkes over med et hvitt laken.

Bråstopp

Etter at ulykkesste­det er ryddet, trekker elevene videre til ulike stasjoner. Noen av dem får prøve maskinen der man kan kjenne på kraften kroppen utsettes på ved å kollidere i bare 10 km/t.

–Å vaere tøff betyr å prøve noe du egentlig ikke tør, sier Frode Haavaag fra Statens vegvesen, mens han sjekker at de to i maskinen har fått på seg sikkerhets­beltene. De siger sakte nedover rampen og kroppene rykker til når bråstoppen kommer.

– Det stakk overrasken­de hardt, erkjenner «sjåfør» Elias Holmen (17) og får et bekreftend­e nikk av «passasjere­n» sin, Robin Jakobsen (19).

Vel kan elevene se på ulykker på Youtube i dag, men det blir mer realistisk når de får vaere til stede under en virkelig kollisjon. LARS VERSLAND

 ??  ?? Ali Hossein Ghnbari var fascinert over hvordan redningsma­nnskapene jobbet.
Ali Hossein Ghnbari var fascinert over hvordan redningsma­nnskapene jobbet.
 ??  ?? Robin Jakobsen (t.v.) og Elias Holmen får testet en bråstopp i 10 km/t. Til høyre står Frode Haavaag.
Robin Jakobsen (t.v.) og Elias Holmen får testet en bråstopp i 10 km/t. Til høyre står Frode Haavaag.
 ??  ?? En av jentene måtte skjaeres løs fra bilvraket.
En av jentene måtte skjaeres løs fra bilvraket.
 ??  ?? Den døde dekkes til med et hvitt laken.
Den døde dekkes til med et hvitt laken.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway