Lister

Vil si opp 80-årig avtale

Lyngdal kommune vil starte med blanke ark på Hausvik

- Av Tom Arild Støle

Lyngdal kommune ønsker å ta styringen over utviklinge­n av industriom­rådet på Hausvik.

Nå foreslår rådmann Norman Udland overfor politikern­e å si opp en 80-årig avtale som kommunen inngikk med Lyngdal Recycling i 1995.

– Langsiktig strategi

– Vi har vaert i møter med Lyngdal Recycling, som har forståelse for at vi ønsker å terminere nåvaerende leiekontra­kt. De ser ikke for seg at de kommer til å etablere naering på Hausvik i fremtiden. Vi ønsker å starte litt med blanke ark på Hausvik igjen, for å få til en helhetlig og langsiktig strategi for utnyttelse­n av industriom­rådet, sier Udland til avisen Lister.

Det er 23 år siden kommunen inngikk avtalen om å leie ut et 52 dekar stort område til firmaet. Kvadratmet­erprisen var satt til fem kroner, som skulle indeksregu­leres.

Den gangen hadde Lyngdal Recycling store planer knyttet til opphogging og gjenvinnin­g av utrangerte boreplattf­ormer, og investerte i overkant av 20 millioner kroner i infrastruk­turtiltak i form av vei, strøm og kai.

Det gikk imidlertid ikke som planlagt. Siden avtalen ble inngått er det kun blitt hogget opp én plattform ved Hausvik, Ekofisk-plattforme­n «2/4-S», som ble landsatt på Hausvik i 2001. Opphogging­en var ferdig i 2003.

– Da avtalen ble inngått trodde alle at dette skulle bli en stor industri. Det ble det aldri på Hausvik. Strategisk er leieavtale­n på 80 år uheldig for kommunen. Det er årsaken til at vi ønsker å komme oss ut av kontrakten, forklarer Udland.

Må betale seg ut

Det er han og ordfører Jan Kristensen (H) som har satt i gang en prosess med tanke på å komme seg ut av kontrakten, i håp om at kommunen skal komme i førersetet når det gjelder utviklinge­n av industriom­rådet på Hausvik. Onsdag skal formannska­pet diskutere saken.

– Vi følte vi trengte et signal fra resten av politikern­e før vi fortsetter prosessen, sier rådmannen.

Hvis politikern­e sier ja til forslaget, vil kommunen gå i forhandlin­ger med Lyngdal Recycling med tanke på å kjøpe seg ut av kontrakten.

– Blir det dyrt?

– Det blir jo en forhandlin­gssak, men i forhold til verdiene tror jeg ikke det. Dette er et av de mest verdifulle områdene på Sørlandet. Ferdig planert vil området fremstå som et svaert attraktivt og sjønaert naeringsom­råde med god lokaliseri­ng i forhold til Skagerrak og Nordsjøen, sier Udland.

Han utelukker imidlertid ikke at Lyngdal Recycling nok vil ha tilbake de over 20 millionene som er blitt brukt på infrastruk­tur.

Velde Pukk AS

Lyngdal Recycling har ifølge rådmannen ikke hatt virksomhet på Hausvik de siste ti årene. De senere årene er arealet blitt fremleiet til Velde Pukk AS, som fram til juni 2018 har en avtale med Lyngdal kommune om å ta ut steinmasse­r og planere ut og opparbeide arealene til naeringsom­råde.

Om lag 100 av de i alt 500 dekarene som hører til industriom­rådet på Hausvik er nå planert ut.

– Planen er at alle de 500 dekarene skal planeres ut og opparbeide­s, men vi ønsker å lyse ut offentlig anbud på gjenståend­e steinuttak og opparbeide­lse av naeringsar­ealene på Hausvik. Velde Pukk AS har signaliser­t at de er interesser­t i å forlenge avtalen, men nå som avtalen går ut har vi muligheten til å teste ut markedet når det gjelder avtalebeti­ngelser, samt fremdrifte­n på ferdigstil­lelse av området, sier Norman Udland.

I randsonen av området er det etablert mindre naeringsvi­rksomhet ved firmaene Landbasert Akvakultur AS og Fjordservi­ce AS, som begge driver innen akvabasert­e naeringer. Udland opplyser at kommunen også har mottatt andre konkrete henvendels­er om etablering av naeringsvi­rksomhet i området.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? I perioden fra 2001 til 2003 ble Ekofisk-plattforme­n «2/4-S» hogget opp på Hausvik, gjennom firmaet Lyngdal Recycling AS. Nå vil kommunen terminere 80-årskontrak­ten den inngikk med firmaet i 1995.
FOTO: TORREY ENOKSEN I perioden fra 2001 til 2003 ble Ekofisk-plattforme­n «2/4-S» hogget opp på Hausvik, gjennom firmaet Lyngdal Recycling AS. Nå vil kommunen terminere 80-årskontrak­ten den inngikk med firmaet i 1995.
 ?? FOTO: RUNE HAUAN ?? Hausvik industriom­råde i Lyngdal er på totalt 500 dekar, hvorav rundt 100 er planert ut.
FOTO: RUNE HAUAN Hausvik industriom­råde i Lyngdal er på totalt 500 dekar, hvorav rundt 100 er planert ut.
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Lyngdal-rådmann Norman Udland.
FOTO: TOM ARILD STØLE Lyngdal-rådmann Norman Udland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway