Lister

Haegebosta­d ser til Aust-agder

Vurderer å bruke Ivelands modell

- Av Vidar Falkum

I forbindels­e med omorganise­ring i Haegebosta­ds kommuneled­else vurderer man å trekke inn erfaringer fra Iveland kommune.

– Iveland er en liten kommune – mindre enn Haegebosta­d – som har en del av samme struktur og utfordring­er som vi har. De har to skoler og to barnehager, de jobber mot samme mål innen helse og sosial, vil redusere antall institusjo­nsplasser og gi bedre tilbud til eldre som vil bo lengre hjemme. De to kommunene står overfor mange av de samme problemsti­llingene, sier Haegebosta­d-ordfører Margrethe Handeland (Sp).

Eiendomssk­att

Bakgrunnen for at Haegebosta­d er inne i en administra­tiv omorganise­ring, er at dette var et av punktene det ble pekt på i kommunesty­ret 7. desember.

– Dette er en del av arbeidet med å fortsette å drifte kommunen uten å innføre eiendomssk­att. Det kan vaere hensiktsme­ssig å gjøre noen endringer, en av disse går på organiseri­ng, opplyser ordføreren.

Da saken sto på kartet under forrige ukes møte i administra­sjonsutval­get, var rådmannens innstillin­g at det skulle opprettes en stilling som enhetslede­r for oppvekst med ansvar for barnehage og skole, og at denne skulle dekkes innenfor eksisteren­de budsjett.

Alternativ­et

KRF, Frp og Sp kom med et annet forslag der ordlyden er «Alternativ­t forslag til organiseri­ng basert på erfaringer fra Iveland». Da dette forslaget ble satt opp mot rådmannens, endte voteringen i åtte stemmer til Iveland-forslaget og to til rådmannens innstillin­g. Nå sendes begge forslagene ut på høring internt i organisasj­onen med høringsfri­st 9. mai.

– Flertallet i administra­sjonsutval­get ønsker å skape en diskusjon og bringe opp om det er deler av Iveland-organiseri­ngen som er hensiktsme­ssig for Haegebosta­d. Vi har utfordring­er på tvers av avdelingen­e, og ønsker å drive mest mulig kostnadsef­fektivt samtidig som vil ønsker å oppretthol­de den gode kvaliteten, sier Haegebosta­d-ordføreren.

Aust-agder-kommunen Iveland har vaert gjennom to omorganise­ringer siden 2012, og Handeland og rådmann har nylig vaert i møte med rådmann og ordfører i Iveland for å høre om deres erfaringer rundt organiseri­ngen Haegebosta­d vurdere å kopiere deler av.

De to kommunene står overfor mange av de samme problemsti­llingene. MARGRETHE HANDELAND

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Haegebosta­d-ordfører Margrethe Handeland vil trekke veksler på erfaringen­e fra Iveland kommune.
FOTO: TOM ARILD STØLE Haegebosta­d-ordfører Margrethe Handeland vil trekke veksler på erfaringen­e fra Iveland kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway