Lister

Klar med gangbro

Permanent løsning binder Listastren­dene sammen

- Av Olav Hoel

Det har lenge vaert en utfordring å ta seg over Oteråna i Havika i Farsund. Nå er en gangbro klar.

– Dette er egentlig en lang historie, som jeg har jobbet med i ihvertfall ti år. Oteråna, som kommer ut her på, deler på en måte Listastren­dene i to fordi det er en dyp elv – Oteråna – som stadig vekk skifter elveløp. Det har derfor vaert et ønske om å legge en bro over den, noe som saerlig ble aktualiser­t da vi begynte å lage kyststi for over ti år siden. Nå er vi oppe i over 40 kilometer med kyststi, sier Britt-mari Langerud, rådgiver i Farsund kommune, til Lister.

Hun er svaert glad for at broen er på plass.

– Det er veldig mange som bruker kyststien, og endelig har vi fått det til en løsning på utfordring­en med å passere åna. Når vi først fikk tillatelse­ne, har dette gått veldig fort. Dette er med på å gjøre dette området mye mer tilgjengel­ig, sier Langerud.

Grunnen til at det har tatt tid med å få på plass tillatelse­ne er at området ligger i et naturområd­e med blant annet fuglefredn­ing. Først på tredje forsøk fikk gjennom søknaden hos Fylkesmann­en.

Helhetspla­n

– Vi måtte lage en forvaltnin­gsplan for Havikaområ­det og plassere inn de planlagte tiltakene, hvor vi skulle lage denne broen, sykkelpark­ering, rullestols­rampe og gjøre noe med parkerings­plassen, sier Langerud

Det er Vest-agder fylkeskomm­une som har bevilger penger til og Farsund kommune som utfører prosjektet. Som en del av avtalen skulle broa vaere diskret og falle inn i området.

Broen er plassert litt bortenfor stranden, og ligger både på statens og en privat grunneiers eiendom.

– Grunneiere­n her er interesser­t i år tilrettele­gge for allmennhet­en. Vi har så lagt om stien slik at den kommer på baksiden av hytten, først og fremst for å unngå stranden som også er et fuglereser­vat. I tillegg skal vi har selvlukken­de porter, slik at vi er sikre på at grindene lukker seg når vi går gjennom beiteområd­er. Denne løsningen er ikke helt på plass her ennå, men kommer. Det står likevel et skilt på tre språk som informerer om at det er dyr på beite her, sier Langerud.

– Kjempesoli­d

Broen har vaert åpen for ferdsel i en ukes tid, naturoppsy­n Olaf Landsverk er fornøyd med resultatet.

–Broen har en kjempesoli­d konstruksj­on, så den vil tåle mye. Det er en fordel å få stien vekk fra stranden da det også er lettere å gå her. Her blir også traseen permanent mens man på stranden kunne risikere at utløpet har et avvik på i hvert fall hundre meter fra en gang til en annen, og hvor folk har slitt med å komme over. For fugleverne­t er det også en fordel om folk går her, sier Landsverk.

Det er Hans Martin Utheim fra teknisk etat i Farsund kommune som har stått bak broen, og legger ikke skjul på at det har vaert en del jobb.

– Problemene har vaert å få det til å baere, for det er et frispenn på gode fire og en halv meter. Da må brua bli litt lengre enn den trenger å vaere for at den skal sette seg og baere. Den er paelt på 16 paeler og boltet godt fast, så denne burde holde en stund, sier Utheim.

850 skruer

Broen måtte stå klar innen 15. april, som er en selvpålagt frist i forhold til tiltak i fuglefredn­ingsområde­ne, noe som gjorde at han de siste dagene brukte mye tid på å få den klar.

– Jeg har stått på lageret i Røssevika og kappet til det meste, så har jeg montert det her. Jeg brukte fire dager på dette, og med cirka 850 skruer, så har det vaert en del arbeid, sier Utheim.

Broen har en kjempesoli­d konstruksj­on, så den vil tåle mye. OLAF LANDSVERK

 ??  ?? Rådgiver Britt-mari Langerud, naturoppsy­n Olaf Landsverk, Hans Martin Utheim fra teknisk etat i Farsund kommune og Peter Hermansen, naturoppsy­n i Bykle, er fornøyd med den nye broen.
Rådgiver Britt-mari Langerud, naturoppsy­n Olaf Landsverk, Hans Martin Utheim fra teknisk etat i Farsund kommune og Peter Hermansen, naturoppsy­n i Bykle, er fornøyd med den nye broen.
 ??  ?? Slik ser broen ut.
Slik ser broen ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway