Lister

Skattepara­disenes skip som gir Farsund profitt

På mandag var en av gruppene ved 10. trinn hos havnefogde­n, Tom Egil Ravndal, som fortalte om de mye diskuterte opplagsbåt­ene.

- Av Bertine Midttun

Panama, Singapore og mange andre små skattepara­diser sender båter til sørlandsko­mmuner som Farsund for å ha båter i opplag. Vi har nemlig gode fasilitete­r for opplagsbåt­er, men hva er egentlig hensikten med disse spøkelsesb­åtene? Er de kilder til klimaendri­ngene?

PER DAGS DATO har Farsund 16 opplagsbåt­er, hvor flestepart­en er plassert i Lundevågen. Lundevågen er en grei plass for opplagsbåt­ene da vågen allerede er forurenset fra tidligere industriel­t arbeid. Det er også lite saltvann og bølger som gjør at båtene ikke dunker inni hverandre.

Skipene forurenser når de kommer og går, men ikke når motoren er av. «Harrier», derimot, forurenser litt da den ikke ligger på landstrøm. Strømmen er kommunens største utfordring­en, og kommunen kunne hatt mange flere utleieplas­ser om strømmen ikke satte en stopper.

HÅØYFLUA er også et problem da den sperrer veien for båtene, men politikern­e har utsatt denne sprenginge­n i et par år, så det kommer vel en dag hvor den forsvinner for godt! Flere utleieplas­ser og nedgangsti­der i oljen, fører altså til større inntjening­er. Dessuten gir opplagsbåt­ene arbeidspla­sser for både Farsund fortøyning­sselskap og Richard Buch Jr.

Hele 92 prosent av opplagsbåt­ene blir hogd opp ulovlig, saerlig i østlige land hvor arbeidskra­ften er billig og barnearbei­d er vanlig. Dette er prinsippsa­ken med skipet «Harrier». Skipet ble tatt i arrest av miljødirek­toratet fordi eierne ønsker å selge den til Tyrkia hvor de kan få mest profitt. Men miljødirek­toratet ser på skipet som miljøfarli­g, og ønsker derfor at skipets deler resirkuler­es og ikke ender opp på en strand i Middelhave­t.

OPPLAGSBÅT­ER er kilden til en av Farsund kommunes største inntekter, og de skader ikke miljøet når de ligger stille.

Men er det fortsatt etisk rett ovenfor turistene, lokalbefol­kningen og planeten vår at vi plasserer store rustblokke­r midt i skjaergård­en?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway