Lister

Monsteruka

I 2050 vil det vaere mer plast enn det er fisk i havet, med mindre vi tar tak nå.

- Av Andreas Kalleberg

Derfor har elevene på Farsund ungdomssko­le tatt saken i sine egne hender og har denne uken «Monsteruke». Dette er et prosjekt som omhandler forbruk, kildesorte­ring og bevissthet rundt marin forsøpling.

Men hvorfor er det så viktig her i Farsund?

DETTE TENKER antageligv­is mange når miljøet blir brakt opp. Det er enkelt å tenke at vi her på Sørlandet ikke må bekymre oss om plast i havet, ettersom mange ikke er klare over konsekvens­ene. Dette, samt tiltak vi kan sette i verk for å bekjempe «havmonster­et», skal vi se naermere på.

Først og fremst bør leseren tenke over hva som er hovednaeri­nger i den lille kommunen vår. Det er jo så klart havnaering­er og turisme. Vi i Farsund er avhengig av fisk i sjøen, og derfor må havet vaere rent. For majoritete­n kan det virke passende å skylde på tyskerne når det er lite fangst, men den ekle sannheten er at det er vår feil. Langs kysten vår er det massevis av plast, og det er ikke akkurat mangel på mikroplast. Det er ingen hemmelighe­t at det er funnet lignende i utallige fiskers mager. Videre er det få turister som ønsker å besøke en kystby med søppel langs strendene. Flere steder, blant annet på Lomsesande­n, ligger det plastikk blant både stier og steiner. I framtiden vil det bli enda mer søppel hvis vi ikke gjøre noe nå.

NÅR DET GJELDER hva vi kan gjøre, er noen av de enkleste forslagene de viktigste; Vi må ikke kaste plastikk der det ikke skal vaere. Vi har pent bemerkede søppelkass­er som man kan og skal ta i bruk.

Videre kan man ta del i Kystlotter­iet for å i tillegg få noe for arbeidet sitt. Det skader heller ikke å gjenbruke handlepose­r eller kanskje kjøpe noen handlenett. Noe enda enklere, derimot, er å unngå å kjøpe for mye. Hele 46,3 kg mat kaster hver nordmann årlig i gjennomsni­tt. Dette er helt unødvendig, akkurat som majoritete­n av marin forsøpling nå til dags. Det er hovedsakel­ig dårlige vaner som ødelegger jorda vår og det kan vi gjøre noe med!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway